Bonton u restoranuNaše ponašanje, držanje i izražavanje mnogo govori o nama, a poznato je da dobru predstavu o nama samima nije lako izgraditi. Pristojnost i lepo ponašanje treba da postoje u svakom segmentu vašeg života - kako u javnosti, tako i iza zatvorenih vrata.

Bonton predstavlja pravila ponašanja, međutim, bonton je i te kako povezan i sa vaspitanjem. Verovatno niko nikada neće naučiti sva pisana i nepisana pravila bontona, jer se često i menjaju i nisu ista u svim zemljama, međutim, osnovna pravila, ona koja smo naučili dok smo bili mali, ostaju ista, ne menjaju se i osnova su svega. Neko će vam možda progledati kroz prste i oprostiti vam ukoliko ne znate kako da stavite salvetu, ali vam neljubaznost, drskost i nepristojnost nikada neće oprostiti i pamtiće vas po tome. Zbog toga je navažnije da poštujete osnovne smernice lepog ponašanja, koje ste verovatno naučili još u detinjstvu i koja važe uvek i u svim situacijama.Ukoliko ipak želite i nešto više da saznate, pročitajte u nastavku teksta šta podrazumeva bonton u restoranu i kako se treba ponašati za stolom.

LJUBAZNOST PREMA OSOBLJU

Bonton obuhvata mnogo više od toga kako ćete držati escajg, kako ćete namestiti salvetu, kako ćete sedeti i slično. Iako je i to važno, bonton podrazumeva i ljubaznost i prema osoblju jednog restorana. Ukoliko sa konobarima, hostesama i ostalim osobljem razgovarate kao sa vama ravnima, zato što to u ostalom i jesu, onda ćete pokazati jednu crtu ličnosti, koju će svi dobro pamtiti, a to je poštovanje.

Konobara nikada ne treba da dozivate glasnim uzvicima i svakako da ne treba da zvižidite u punom restoranu. Konobar se doziva ili podizanjem ruke ili pogledom, diskretno i nenametljivo.

Sasvim je u redu da vam se nešto u restoranu ne dopadne i u redu je da to predočite, bilo konbaru ili menadžeru restorana. Međutim, i za to postoji način. Svađanje, prepiranje, omalovažavanje, lupanje, vikanje svakako nisu po bontonu i ne priliče jednom gospodinu i jednoj dami. Zato, treba tiho i pristojno objasniti o čemu se radi, da li je konobar bio neljubazan ili da li je hrana bila neukusna, nepečena, nepravilno spremljena i slično.

Po bontonu je i da pohvalite osobolje kada ste zahvalni uslugom i naravno ostavite napojnicu.

BONTON I PRIBOR ZA JELO

U bonton spada i način na koji jedete, odnosno koristite pribor za jelo. U našoj zemlji karakteristično je da se nož drži u desnoj ruci, jer je lakše tako iseći hranu, dok se viljuška drži u levoj. U zapadnim zemljama je pak malo drugačija situacija, te se nož drži u desnoj samo dok se ne iseče hrana, da bi se kasnije jelo viljuškom desnom rukom. Bilo koji od ova dva načina da odaberete nećete pogrešiti.

Kada završite svoj obrok, treba da znate i kako da pravilno odložite escajg. Ako više ne želite da jedete onda ćete pribor odložiti ukoso na tanjiru, kao kazaljka koja označava pet sati. Međutim, ukoliko samo pravite malu pauzu i želite da nastavite sa jelom kasnije, onda treba da ukrstite pribor na tanjiru, tačnije da ukrstite nož i viljušku, a to će biti znak konobaru da vi niste završili vaš obrok. Nikada pribor ne ostavljajte pored tanjira, već sve uvek odlažite u tanjir.

PRAVILA TOKOM OBEDOVANJA

Pre nego što počnete da obedujete, a u trenutku kada stigne hrana koristite salvetu, koja se nalazi na stolu, kako biste je položili na vaše butine. Ukoliko prvo jedete nešto tečno, poput supe ili čorbe, onda je pravilo da naravno ne srčete hranu, da ne stavljate celu kašiku u usta i da ne držite tanjir u krilu, rukama i slično, već da ga držite na stolu na pristojnoj udaljenosti.

Kada jedete glavno jelo, treba ga seći po komadima i uzimate manje zalogaje. Ne treba puniti usta, halapljivo jesti, pričati tokom večere, odnosno dok vam je hrana u ustima. Takođe, jako je važno da hleb lomite na parčiće, a ne da ga grizete zubima. Ukoliko je neka hrana, salata ili začin udaljen od vas, onda treba da zamolite nekoga da vam doda, a ne da se naginjete preko stola.

Kada završite sa jelom, escajg odložite onako kako smo i napomenuli, a onda salvetom obrišite rubove usana i ostavite je sa leve strane.

Vrlo je važno pravilo i da ne telefonirate dok obedujete, kao i da ne proveravate telefon. U redu je ukoliko je hitan slučaj u pitanju, međutim, ukoliko izađte sa nekom osobom na večeru ili ručak i ukoliko pola vremena provedete gledajući u telefon, to je pre svega nepristojno prema drugoj osobi. Ovo pravilo bontona je malo teže primeniti, jer smo donekle i postali sve veći zavisnici od telefona i mnoge poslove i obavljamo preko telefona.

Ni tokom jela, ali ni kasnije laktove ne treba da držite na stolu. Jasno je da je mnogima tako zgodno, ali sledeći put, kada budete bili u nekom restoranu na večeri ili ručku, setite se ovog pravila i pokušajte da ga ispoštujete.

RAČUN PLAĆA ONAJ KO POZOVE

Kada nekoga pozovete na ručak ili večeru podrazumeva se da ćete vi platiti. Ukoliko se pre večere niste dogovorili, a ipak želite da platite najlakše bi bilo da platite karticom, kako ne bi nastala zabuna i kako biste ostvarili vašu želju da vi ovog puta častite.

STAJLIG U SKLADU SA TIPOM RESTORANA

Ukoliko posećujete ekskluzivne restorane, koji su mnogo uložili u sam enterijer, ponudu i celokupnu predstavu, na vama je da se potrudite i da izgledate pristojno. Zna se šta je pristojno i učtivo, zna se nije u redu u jedan takav restoran doći u duksu, trenerkama ili nekoj sličnoj odevnoj kombinaciji. Dakle, za takve restorane i takve prilike postoji jasan dress code, koji ćete morati da ispošutjete, ukoliko želite da se ponašate po bontonu.

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS