Čaše za vino - pravim izborom do savršene arome


Istinski hedonizam je uživati u zalogaju dobrog obroka, sočnog i prilagođenog sopstvenim željama i potrebama, ali ukomponovanog sa dobrim i kvalitetnim vinom. Bilo da pijete vino uz obrok ili da ga pijete samostalno, postoje neka pravila koja mogu učiniti ugođaj još boljim. I to je važno da znate kako biste na pravi način osetili vino, kako biste osetili njegovu strukturu, lepo omirisali sve te divne nijanse, koje vam dobra vina pružaju i kako biste jednostavno maksimalno uživali u svakom ukusu. Čaše za vino igraju veliku ulogu i nije slučajno što postoji mnogo vrsta čaša, jer je svaka prilagođena određenoj vrsti vina.

Zašto postoji toliko različitih čaša za vino?

Svaka vrsta vina nosi sa sobom određenu draž. Poznato je da se za različite vrste vina koriste i različite flaše, zatvarači... Takođe, proces proizvodnje je drugačiji, kao i proces čuvanja i serviranja vina. Generalno pravilo za crvena vina je da što stoje duže, njihov kvalitet je bolji, dok je neko generalno pravilo za bela vina da što ih pre otvorite bolje je, jer ćete tako osetiti sve predivnosti ukusa koje nudi to vino. Upravo zbog toga što se za različite vrste vina vezuju i različiti načini proizvodnje i generalno čuvanja i odabira grožđa, kao i serviranja, potpuno je drugačiji i ukus. Međutim, za postizanje najboljeg ukusa tj. u cilju isticanja najboljeg iz svake vrste vina, veoma je važno i iz kakve čaše se vino konzumira. Naime, ako odaberete pogrešnu čašu, nećete imati priliku da osetite pravi ukus vina. Možete i sami da eksperimentišete i da sipate vino u neodgovarajuću i odgovarajuću čašu, pa da uporedite. Čak i da niste profesionalac i da se ne razumete, razliku ćete gotovo sigurno osetiti.

Zašto je bitno iz koje čaše se pije vino i kakva čaša za vino treba da bude?

Vrlo je važno da pijete iz odgovarajuće čaše, zato što ćete samo tako osetiti sve čari prelepog vina, osetićete jasno aromu, prepoznaćete kvalitet, kao i sve ostale primese ukusa. Somelijere i one sa više iskustva obično čujete da kažu da osećaju u vinu nijanse čokolade, borovnice, jagode i slično. To kada osetite, znači da je proces proizvodnje i čuvanja vina bio idealan, znači da je vino izuzetno kvalitetno, ali znači i da je sipano u odgovarajuću čašu. Elem, treba da znate da postoje i univerzalne čaše za vino. I ovakve čaše se prilagođavaju i crvenim i belim vinima, međutim, ipak je za maksimalan užitak preporuka da odaberete one čaše koje na pravi način ističu kvalitet određene vrste vina. Nije važno da li ste u duši pravi hedonista ili ne, zaslužujete da osetite sve čari koje nam priroda na najbolji mogući način servira, a vešte ruke obrade, tako da do vas dolazi kompletan proizvod.

Čaše za vino - higijena na prvom mestu

Ništa neće biti  važno kasnije u degustiranju vina, ukoliko čaša nije čista. Mora se voditi računa o tome da čaša ne samo što treba higijenski da bude čista, treba da bude i prozirna, ali i ispolirana. Čaše se brišu lanenim krpicama, kako ne bi ostali otisci prstiju i kako bi bile proizrno čiste. Za čaše za vino se ne koriste jaki deterdženti, već blagi, apsolutno bez mirisa, jasno je zbog čega. Samo na taj način se može pre svega sagledati dubina vina, kao i bistrina, ali i bogatstvo  ukusa koje određena vrsta vina nosi sa sobom.  

Od čega treba da budu napravljene čaše za vino?

Obojeno staklo bi trebalo u širokom luku da se izbegava. Kvalitetne čaše za vino se obično prave od kristala. A prilikom proizvodnje treba da se vodi i računa o debljini stakla i nije poželjno da ona prelazi jedan milimetar. Dobro je znati i da čaše koje su napravljene od kristala prilikom nazdravljanja proizvode mnogo bolji zvuk. Nazdravljenje uvek u nama budi posebne emocije, jer znači da se nešto slavi i da i je u tom trenutku sve dobro, pa je doživljaj upotpunjen kada čujemo to dodirivanje čaša, kada omirišemo svu istoriju vina, vidimo neverovatne boje i osetimo još lepše ukuse.

Velike čaše za vino

Nemojte da se iznenadite ukoliko vam konobar donese veliku čašu za vino, a sipa vam samo malo. To samo znači da taj restoran i te kako vodi računa o svojim posetiocima, jer da bi se osetilo kvalitetno vino, ono mora da bude raspoređeno u većoj čaši.

Uži vrh, šire dno i duža ručica

Uži vrh i šire dno, znače samo jednu stvar - poenta je da se ukusi i mirisi zadrže u čaši, a ne da "pobegnu" iz nje. Upravo zbog toga bi trebalo birati ovakve čaše. Takođe nožica treba da bude duža, jer ne želimo da svojim prstima ugrejemo vino, a takođe, veličina i sam obilk nožice na čaši za vino treba da bude prilagođen prstima, jer ćemo i pre nego što osetimo prave ukuse i mirise vina, zavrteti čašu.

Čaše za bela vina

Za bela vina se uglavnom koriste manje čaše. Ono što je najvažnije kod belih vina jeste svežina koja ih odlukuje, a to im omogućavaju i čaše u kojima se servira. Ove čaše su uže, ali ne previše i možete ih prepoznati po tome što su obično u obliku lale. Zidovi ove čaše su uspravljeni, više nego za bilo koja druga vina. S obzirom da je manja čaša, manja je naravno i zapremina. Čaše za bela vina se sužavaju pri vrhu, jer belim vinima nije potrebno toliko vazduha kao crvenim. Tačnije, za belo vino je važno da ne dolazi previše do kontakta sa kiseonikom, jer se tako sprečava oksidacija. S ozbirom da se bela vina piju hladnija, važno je zadržati temperaturu što duže, a ove čaše u obliku lale ili u obliku slova U savršeno dobro to omogućavaju. Kada su u pitanju zrelija vina, onda ćete primetiti da će vam ga poslužiti u čaši koja će biti pravilnijeg oblika, a to je samo zato da bi vino bilo usmereno ka zadnijm stranama jezika, te da biste na taj način osetili bolji ukus.

Čaše za crvena vina

Sasvim je drugačija situacija kod crvenih vina. Crvena vina imaju jači ukus, jaču boju i aromu, te je naravno i logično da će njima pripasti i sasvim drugačije čaše. Prepoznaćete ih po okruglom obliku i širem balonu. Ovakve čaše omogućavaju crvenom vinu da "diše", a to je i te kako potrebno za dobar ukus. Za razliku od čaša za belo vino, čaše za crveno vino nisu toliko uske pri vrhu. Jesu sužene u određenoj meri, kako bi ste mogli da osetite buke, ali sve te divne mirise, međutim, crvenom vinu potreban je vazduh, te zbog toga malo veće proširenje u odnosu na druga vina. U ovom slučaju postoje dve podvrste.

Bordeaux čaša, koja je prilično široka koristi za Cabernet i Merlot. Ove čaše su izdužene malo u odnosu na druge, a služe kako bi sve te jače arome dospele na zadnji deo vađeg jezika i usta i kako biste ih na taj način osetili najbolje.

Burgundy čaša se koristi za svetlija crna vina, kao i za prilično stara vina i delikatnija vina. Obično se burgundy čaša koristi za Pinot Noir. I ova vrsta čaše služi da usmeri vino ka vrhu jezika, jer će se u tom delu najbolje prepoznati sve dobre karakteristike ovog vina.

Čaše za desertna vina

Desertna vina su bogatija alkoholom i služe se u manjim čašama, prilično manjim nego za crno vino, kao i za belo. Manja je zapremina i uža je čaša. Sve je to potrebno kako bi se istakla cvetna aroma, kako bi se upostavio balans kiselosti i slatkoće. Ovu čašu prepoznaććete po tome što je vidno sužena pri vrhu, ali je i vidno šira u centralnom delu.

Čaše za šampanjac

Šta očekujemo od šampanjca? Pa da divno pukne kada se otvara, da označi početak slavlja. Očekujemo i da kada se sipa u čašu ti mehurići koji su primetni još malo doprinesu atmosferi. Upravo zbog toga je važno odabrati pravu čašu. Ove čaše su visoke i imaju dugačku nožicu. Prepoznaćete ih po tome što imaju oblik flaute i što su vrlo malo otvorene, kako bi zadržale ugljen-dioksid, a samim tim kako bi se mehurći održali.


smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS