ČOKOLADNI MUS - NAJSAVRŠENIJA JEDNOSTAVNA POSLASTICA


Ko ne voli ukusne, sočne, mekane, čokoladne poslastice, koje se ujedno jako lako i brzo spremaju? Ko ne voli poslastice i dezerte koje ne mora dugo da čeka u restoranu, već koje stižu par minuta po porudžbini? Čokoladni mus je jedna takva poslastica. Krasi je jednostavnost u pripremi i sastojcima, kao i originalnost i savršenstvo ukusa, kao i premekana i slasna tekstura. Ko još može da mu odoli? 


KAKO JE NASTAO ČOKOLADNI MUS? 

Tačna godina nastanka ove divne poslastice nije poznata. Međutim pretpostavlja se da je čokoladni mus nastao možda čak i u 18. veku. U prilog tome govore činjenice da su tada francuski kuvari otkrili kako da naprave mus, dakle, kako da tu smesu, odnosno penu naprave od jaja. A onda su počeli da eksperimentišu i pravili različite vrste museve, a pre svega slane. Mus se tada pravio i od mesa i od ribe, kao i od povrća. Ono što nam istorija kazuje jeste da je čokolada doneta u Španiju u 16. veku i doneli su je konkvistadori iz Meksika, a ona je u Francusku stigla tek vek kasnije. Tek tada francuski kuvari su počeli da eksperimentišu i prave poslastice i slatkiše od čokolade. Tadašnji čokoladni mus se malo razlikovao od današnjeg po teksturi, jer je više podsećao na sladoled. 

Tridesetih godina prošlog veka počinje priča o čokoladnom musu, onom musu koji i danas izaziva najlepši osmeh pre konzumiranja, a onda nakon najlepši osećaj. Sjedinjene Američke Države, tačnije inovatnivni njujorški restoran je zaslužan za nastanak modernog čokoladnog musa. I prvi čokoladni mus napravljen je od čokolade. Ono što je omogućilo pravljenje čokoladnog musa jesu i električne mešalice, koje su dovele do pravljenja pene od belanca, što pre nije bilo baš u toj meri moguće. 

KAKO SE PRAVI ČOKOLADNI MUS? 

Čokoladni mus je veoma popularan i rasprostranjen i pravi se na različite načine. Možete da probate one najjednostavnije, one najlakše, najukusnije recepte, a takođe savetujemo da probate i čokoladni mus, koji se po specijalnom receptu  priprema u Terminal gastro baru. 

Uglavnom za tradicionalnu verziju čokoladnog musa biće vam potrebna čokolada, jaja, šećer i maslac. Mnogi drugi recepti uključuju i pavlaku, voće i mnoge druge sastojke, sve zavisi od toga šta volite i šta vam prija. A mi vam predstavljamo onu verziju, koju sa lakoćom možete napraviti i u kućnoj režiji. 

Biće vam potrebno 5 jaja, crna čokolada (200 grama), oko 200 grama šećera, 2 kesice vanilinog šećera, kao i 125 mililitara slatke pavlake. Prvo što treba da uradite i što je osnova bilo koje vrste čokoladnog musa jeste da razdovjite belanca i žumanca. Prvo ćete umutiti belanca sa 100 grama šećera u jednoj činiji. U drugoj čniji ćete umutiti žumanca i vanilin šećer, a u trećoj činij slatku pavlaku. Zaitm, na red dolazi čokolada, koju treba istopiti, obavezno na pari. Zatim se ta čokolada sipa u onu činiju u kojoj se nalazi žumance. Pa se zatim u tu smesu dodaje umućena slatka pavlaka. Tek kada to sjedinite, sasvim polako dodajete ono što je preostalo, odnosno belanca. 

Ovako spremljenu smesu, skoro gotovu, možete podeliti u manje činije ili možete presuti u neku veću posudu. I onda pravac u frižider. Uživaćete u jednostavnosti, ukusu, mirisu i teksturi. Za one koji vole pomorandžu, može se malo narendati pomorandžine kore, a može se na mus staviti i list od nane. Takođe, dobra ideja je ostaviti i neko sitno voće po površini, a možete samo čokoladni mus posuti kakom. Na vama je da eksperimentišete i da se igrate, ali osnovu znate i to je ono što čini ovu poslasticu tako ukusnom i specijalnom. 

PRAVILA KOJIH SE TREBA PRIDRŽAVATI PRILIKOM PRAVLJENJA MUSA 

Postoji nekoliko pravila, kojih treba da se pridržavate ukoliko želite da vaš mus ispadne savršeno, baš kao da je spremljen u nekom ekskluzivnom restoranu. Dakle, važni su pokreti rukama, kada pravite mus. Važno je da voda koju ćete koristiti za pravljenje musa ne bude previše vruća, zato što će onda doći do stvaranja grudvica. Čokoladu topite na pari. Pavlaka koja ima više mlečne masti je bolji izbor za čokoladni mus. Kada pravite smesu morate da mutite toliko pažljivo sve dok ne dobijete kremastu smesu u kojoj nema grudvica. Bilo da mus hladite u velikoj posudi ili manjim posudicama, odnosno porcijama, potrebno je da ga pokrijete. Na taj način štitite ga od drugih aroma i mirisa koji mogu da se nađu u vašem frižideru. 

ZANIMLJIVOSTI O ČOKOLADNOM MUSU? 

  • Koliko čokoladnog musa je dovoljno? Oni koji ga obožavaju verovatno bi ga jeli u neograničenim količinama, jer je ova poslastica tako lagana i tako slasna. Da li ste znali da je u tržnom centru Aventura u Majamiju napravljen najveći čokoladni mus na svetu. Ovaj čokoladni  mus za sve posetioce imao je više od  200 kilograma. Sadržao je čak 50 kilograma čokolade, 11 kilograma žumanaca, 9 kilograma šećera, više od 30 kilograma putera, 40 litara slatke pavlake i oko 20 litara mleka. Inače, ovo nije prvi i jedini uspešni pokušaj pravljenja najvećeg čokoladnog musa na svetu. Pre toga, u Francuskoj je napravljen čokoladni mus od 140 kilograma. 
  • Verovali ili ne čokoladni mus je dobio i svoj datum. Dakle, 3. aprila cela Amerika slavi Dan čokoldanog musa. 
  • Čokoladni mus bogat je kalcijumom, vitaminom A i vitaminom B12. 
  • Za razliku od drugih poslastica, čokoladni mus ne sadrži mnogo kalorija, tek svega 254 kalorije. Ukoliko se pravi sa zdravijim, onda se može konzumirati i ako ste na dijete ili posebnom režimu ishrane. 


smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS