DOMAĆA TESTENINA – NAJBOLJA U BEOGRADUU današnje vreme kada je domaće bolje, čini se kao pametna ideja da se ta parola primeni i na testeninu. Na kraju krajeva, sveža testenina je napravljena lokalno, sa kvalitetnim, svežim sastojcima, dok se kupovna testenina transportuje različitim metodama do odredjene destinacije gde na kraju provodi veći deo svog veka na policama supermarketa.

Sveža testenina se pravi od jaja i brašna. Najbolje je servirati je uz delikatne soseve koji teksturu domaće testenine ističu u prvi plan!

DOMAĆA TESTENINA – POREKLO

Odakle nam dolaze najbolji recepti za najkvalitetniju domaću testeninu? Koje je poreklo jednog od najkomercijalnijih jela na svetu?

Dok većina ljudi povezuje poreklo testenine za Italiju i italijansku kuhinju, smatra se da testenina potiče od azijskih nudli. Veruje se da je testenina stigla u Italiju iz Kine u 13. Veku i da je za to bio zadužen Marko Polo.

Tradicionalno, sušena ili gotova pasta se pravi u južnoj Italiji, dok se pravljenje domaće testenine praktikuje na severu Italije. Gotova pasta se uglavnom kombinuje sa uljima i sosevima na bazi paradajza, sa dodatkom povrća ili ribe. Domaća testenina se servira sa bogatijim, jačim, kremastijim sosevima, sa puterom, sirom i mesom.

NAUKA IZA NAJBOLJE DOMAĆE TESTENINE

Domaća testenina sa jajima ističe razliku između domaće i kupovne testenine. Kupovna testenina se uglavnom pravi sa vodom umesto sa jajima kako bi opstala duže na policama supermarketa, dok se sveža, domaća testenina pravi sa jajima. Dodavanje jaja u domaću testeninu pravi veliku razliku u pogledu njenih nutricionističkih vrednosti. Jaja doprinose većim količinama proteina, vitamina A i D koje ne možete naći u brašnu.

Sveža pasta je takođe dobar izvor gvožđa i cinka. Imajte u vidu da bi cink trebalo da bude deo Vaše svakodnevne ishrane jer ga naše telo ne skladišti i ukoliko njegove vrednosti padnu ispod proseka, imuni sistem organizma ne funkcioniše kako bi trebalo.

Optimalne količine Vitamina B-12 koje sadrži domaća testenina mogu štititi Vaše srce uklanjanjem amino kiselina iz krvotoka. Visoke količine amino kiselina u krvotoku povezuju se sa povećanim rizikom za srčana oboljenja i infarkt. 

DOMAĆA TESTENINA – JEDINSTVENO USKUSTVO  PRAVLJENJA

Praviti domaću testeninu iz početka je ultimativno kulinarsko iskustvo. Sa malo volje  i vremena, domaća testenina može preuzeti bilo koji oblik i biti različitih boja, a sve  po želji gostiju.

Proces proizvodnje domaće testenine može oduzimati malo više vremena ali vredi  svakog potrošenog minuta! Naši kuvari se ističu posebnim osećajem za fina testa,  koje  su vremenom razvili i unapredili svakodnevnom proizvodnjom domaće  testenine.

Kada radite sa brašnom, u procesu pravljenja domaće testenine, potrebno je da uključite sva čula! Ubrzo ćete naučiti da je svako brašno drugačije, da se brašna različito ponašaju u zavisnoti od vlažnosti i vremena, naučićete sve o vrstama brašna i veličini jaja kako biste napravili najbolju domaću testeninu!

Možda je proces proizvodnje domaće testenine malo duži, ali se svakako isplati! Nadoknađuje se manjim vremenom potrebnim za kuvanje koje je u proseku od 3-5 min. Kada se skuva, domaća testenina se preliva vrućim sosom po želji gostiju.

DOMAĆA TESTENINA – #TERMINALPREPORUČUJE

Sa ponosom ističemo da smo jedan od retkih restorana u Beogradu koji praktikuje proizvodnju domaće testenine. Ukoliko ste ljubitelj tradicionalnih ukusa domaće testenine, ukoliko volite Vaše namirnice sveže i ukoliko želite da znate njihovo poreklo, predlažemo da probate #TERMINALdomaćetestenine. Testeninu proizvodimo u našoj kuhinji birajući najkvalitetnije sirovine. Predlažemo da izaberete testeninu po Vašoj želji i kombinujte je sa omiljenim sosom. U ponudi naših domaćih testenina su Taljatele ili Penne. Na Vama je da odaberete!

  • TALJATELE POMODORO

pasta od paradajza, mocarele, bosiljka i parmezana

  • PENE ĆURETINA

kremasti sos, ćuretina, tikvice, pršuta, cherry paradajz

  • PENE PILETINA PESTO

kremasta pasta sa piletinom, pesto sosom i pečurkama

  • PENNE AMATRICIANA

pikantna crvena pasta na bazi paradajza sa pančetom, maslinama, crvenim lukom i peršunom

  • NJOKE 4 SIRA

njoke sa piletinom, četiri vrste sira i orasima

  • PENE BIFTEK

kremasti sos, biftek, sušeni paradajz, paprika, i crveni luk

  • TALJATELE GAMBORI

lagana pasta sa gamborima, tikvicama, pančetom i spanaćem

  • TALJATELE LOSOS

krem od putera, losos, špargle, brokoli, cherry paradajz

  • RAVIOLE SA SIROM I SPANAĆEM

punjena testenina sa rikota sirom, spanaćem i orasima u pesto sosu sa pršutom

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS