FINE DINING - KAKO IZGLEDA KOCEPT IDEALNE VEČERE ZA PRAVE HEDONISTE?


Kako zamišljate idealnu večeru ili idelani ručak? Da li vam na pamet padaju samo ukusi koje biste degustirali ili imate širu sliku? Idealan obrok ne podrazumeva samo ono što je u tanjiru, već obuhvata mnogo više od toga. Idealan i savršen obrok ogleda se u načinu pripreme, profesionalnosti i iskustvu kuvara, načinu seviranja, veličini porcije i korišćenju najkvalitetnijih namirnica. I to je tek jedan deo. 

Da biste jedan ručak ili jednu večeru dobro pamtili, važno je da vam prija i atmosfera u restoranu, da vam prija enterijer, muzika u pozadini i da vam prijaju oni koji vam poslužuju hranu. Upravo zbog toga što ljudi žele da uživaju u detaljima i profesionalnosti, zbog toga što smo svi pomalo hedonisti i prijaju nam lepe stvari, upravo zbog toga su i nastali fine dining restorani. Evo o čemu je zapravo reč.

ŠTA ZNAČI FINE DINING? 

Ukoliko bismo bukvalno preveli, onda bismo mogli da kažemo da fine dining znači fina kuhinja. Međutim, fine dining ne samo da je fina kuhinja, već je to ekskluzivna i elitna kuhinja, koja odiše luksuzom i savršenstvom. Ukratko rečeno, fine dining je vrsta restorana koji se po svim kriterijumima daleko izdvaja od ostalih restorana po ponudi, enterijeru, lokaciji, usluzi i atmosferi. 

KADA SU NASTALI FINE DINING RESTORANI? 

Fine dining restorani nastali su prilično davno. Njihovi počeci sežu u vreme nakon Francuske revolucije, a grad koji je omogućio da se ovaj koncept razvije je, možda sasvim i očekivano - Pariz. Ovaj grad i stil koji se neguje na ovim prostorima - od enterijera, do načina pripreme, izbora namirnica i načina serviranja, bio je inspiracija i mnogim fine dining restoranima širom sveta, ali i na našim prostorima. Tako da se može desiti da se fine dining povezuju sa francuskom ili mediteranskom kuhinjom, međutim, u mnogim fine dining restoranima može se očekivati i tradicionalna ukusna hrana, specifična za određeno podneblje. 

ŠTA JE KARAKTERISTIČNO ZA FINE DINING RESTORANE? 

Iako mnogi restorani to priželjkuju, samo određeni mogu da se pohvale da upravo ispunjavaju sve standarde, kako bi mogli da se nazovu fine dining restoranima. Kao najvažnije kriterijume po kojima se meri ekskluzivnost jednog restorana izdvojićemo sledeće:

Lokacija restorana 

Ugledni restorani uvek se nalaze na lokacijama koje su kulturno i istorijski veoma značajne. Nikada fine dining restorani ne biraju slučajno mesto na kojem će stvarati tradiciju i graditi ugled. Sve mora da ima svoju poentu, počevši od lokacije. U Beogradu je jedna od takvih lokacija Vračar, a posebno prostor oko najznačajnijeg zdanja Hrama Svetog Save. Takođe, spoljni izgled restorane treba da bude spoj arhitektonskog stila i ukusa. 

Enterijer restorana 

Raskoš i elegancija, sklad i luksuz, sjaj i savršenstvo detalja. To je ono što odlikuje jedan fine dining restoran. Svaki kutak restorana treba da ima svoju priču, od zidova i poda, pa sve do stolova, stolica, stoljnjaka, dekoracije, galantne rasvete i savršenog rasporeda. U ove restorane se dolazi kako bi se uživalo u lepoti, ne samo hrane, nego i prostora. 

Način odabira i pripreme hrane

Fine dining restorane odlikuje uglavnom internacionalna, svetska i domaća, tradicionalna kuhinja. Jako se vodi računa o izboru svih namirnica, koje moraju da budu visokog kvaliteta i uvek sveže. Kontrole su stroge, te ovde ne sme da ima propusta. Svi koji dolaze u fine dininig restorane očekuju maksimalno profesionalnu uslugu, a to znači da očekuju i kvalitet, a ne samo lepo dekorisan tanjir. Jako se vodi računa o njihovoj svežini, izgledu i trajanju. Zatim, jako je važno napomenuti da je pripreme hrane jedan od glavnih kriterijuma fine dining koncepta. Interesantno je da u ovim restoranima nema friteze, što znači da se hrana priprema na izuzetno zdrave načine. Poenta je u tome što se kulinarski majstori što više trude da očuvaju kvalitet samih svežih namirnica i da se njihov dominantan ukus ne izgubi prilikom dugoročnog prženja, pečenja ili kuvanja. Dakle, tu je na delu umeće pravih profesionalaca i zato ćete ovakve ukuse dugo pamtiti. 

Kreativnost prilikom serviranja hrane

U fine dining restoranima nikada vas za stolovima neće dočekati ogromne porcije i stolovi popunjeni hranom od početka do kraja. Ključna odlika je minimalizam, koji u isto vreme ukazuje na jednostavnost lepote i očaravajući ukus. Kulinarski majstori veliku pažnju posvećuju dekoraciji, te će vas na tanjiru dočekati savršenstvo boja, preliva, neverovatnih oblika i skladnosti, od kojih će se vaša želja za hranom samo još više pojačati. I u tome je i poenta - da sva vaša čula registruju ovo savršenstvo i pre nego što konačan sud da čulo ukusa. Uživaćete u svežim, sezonskim namirnicama, spremljenim na originalne i profesionalne načine. Uživaćete u ukusnoj, sočnoj, hrskavoj, mirisnoj, mekanoj, kremastoj, pikantnoj i osvežavajućoj hrani. 

POENTA JE U NE BAŠ TAKO KLASIČNOM MENIJU I DETALJIMA 

U fine dining restoranima nećete naići na klasičan meni. Dočekaće vas jela za koja možda nikada niste ni čuli. Poenta ovih restorana je da vaša nepca osete kombinaciju ukusa kakvu do sada nikada nisu osetili, poenta je da vam se sva čula probude i da vaše zadovoljstvo bude kompletno. Takođe, poenta je i u detaljima, sve od stolnjaka, preko escajga i čaša, do raznih elemenata koji će oplemeniti taj sto moraju da imaju svoju priču i moraju da budu u skladu sa ostalim elementima. Posebno se vodi računa o svakom detalju.


Ovi restorani obično imaju i bogatu ponudu inostranih vina, koje ne možete pronaći bilo gde, kao i drugih eksluzivnih pića. Poenta je da iz restorana izađete siti, a pre svega pod utiskom savršene usluge i sa zadovoljenim hedonističkim porivima. 

Fine dining restorani su glamur kakav sigurno zaslužujete, te bi trebalo počastiti se jednom takvim celokupnim iskustvom i prepustiti se uživanju uz laganu muziku, dok degustirate internacionalne specijalitete, spremljene isključivo za vas, uz dobro vino i dobro društvo. 

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS