JAPANSKA KUHINJA U BEOGRADU


Zadivljujući prizori, jak kulturni identitet čine Japan jedinstvenim mestom za turističku destinaciju koja je dom jednoj od najbolji kuhinja na svetu!

Jedinstven i egzotičan, Japan je zemlja kontradiktornosti. U njemu dominiraju i tradicionialni i ultra-moderni sistemi, veliki, užurbani gradovi smešteni na mirnim obalama okruženi netaknutom prirodom.

Japanska kuhinja je poznata po svojim zdravim svojstvima, bazirana na svežim namirnicama i sezonskim proizvodima. Zato je japanska kuhinja voljena širom sveta i zato japanska kuhinja predstavlja sinonim za zdravu i kvalitetnu kuhinju.

JAPANSKA KUHINJA U BEOGRADU – NE SMETE PROPUSTITI

Pirinač

Pirinač je japanski najpopularniji proizvod i uzgoj i kultiviše se širom zemlje preko 2000 godina. Pirinač je primarna hrana japanaca. Činija kuvanog pirinča je centralni deo svakog japanskog ručka i može se obrađivati alkoholom, sirćetom ili brašnom.

Sushi

Sushi je sirova riba servirana na pirinču. Sa svojim varijacijama tekstura i ukusa, od slatkastih preko oporih do kiselih, sushi je delikates za naša nepca. Iako je širom sveta sushi poznat kao luksuznija hrana, sushi vodi poreklo sa ulice i ulične hrane.

Ramen

Ramen je omiljeno lagano večernje jelo japanske kuhinje. Isto tako je savršen primer uvoznog jela – iz Kine, koje su Japanci preuzeli, oblikovali i prisvojili. Postoje 4 vrste ramen supe: tonkotsu, miso, soja sos i slana supa.

Tempura

Tempura je omaž koji japanska kuhinja daje duboko prženoj hrani i verovatno vodi poreklo od portugalskih trgovaca. Morski plodovi i povrće se tradicionalno prže u susamovom ulju i serviraju se sa malo soli i soja sosa.

Tofu

Najpoznatiji japanski sir je tofu koji se pravi od sojinog mleka. Izuzetno je dobar izvor proteina i takodje osnova japanske kuhinje. Tofu je posebno značajan kao deo budističke gastronomske kulture jer se servira i konzumira u budističkim hramovima. Fenomenalnog je ukusa i može se kombinovati kako sa slanim tako i sa slatkim jelima.

Udon nudle

Udon su debele japanske nudle napravljene od belog brašna. Udon je izuzetno popularno jelo širom Japana i može pripadati i hladnim i toplim jelima japanske kuhinje.

Sashimi

Sashimi je tanko sečena, sirova hrana. Jedno je od najpopularnijih jela japanske kuhinje.  Uglavnom se morski plodovi jedu kao sashimi, ali i druge vrste mesa poput govedine, konjetine i jeletine se takodje mogu servirati kao sashimi. Većina ljudi meša sashimi sa sushijem, medjutim razlika je u tome što se sushi priprema sa pirinčanim sirćetom.

Japanski kari

Japanski kari je jelo izuzetno popularno u Japanu. Uglavnom se služi sa pirinčem.  Nakon uvoženja karija iz Indije, Evropljani su izmislili kari prah, koji su preuzeli japanci i prilagodili ga svojoj japanskoj kuhinji.

JAPANSKI TRADICIONALNI SLATKIŠI – WAGASHI

Wagashi su tradicionalni japanski slatkiši koji se uglavnom služe uz zeleni čaj. Postoje brojne varijacije oblika, sastojaka i metoda pripreme ovih kolača.

Slatka pasta od pasulja – anko, je centralni sastojak većine japanskih slatkiša. Ostali česti sastojci su kolači od pirinča, pirinčanog brašna, paste od susama i lešnika.

ČAJ KAO DEO JAPANSKE KULTURE

Čaj je najpopularnije piće u Japanu i deo je tradicionalne japanske kuhinje i kulture. Različiti oblici čaja se konzumiraju nebrojeno puta u toku dana. Najčešće konzumirani čaj je zeleni čaj. Zeleni čaj je takođe centralni deo ceremonije čaja koja se održava u Japanu.

JAPANSKA KUHINJA U BEOGRADU – PRAVILA OBEDOVANJA

Većina japanskih restorana ima niske stolove ili jastuke po tatami podu umesto tradicionalnih zapadnjačkih stolova i stolica. Pre stupanja na tatami pod gosti se izuvaju kako bi ispoštovali kulturu obedovanja.

U većini restorana se gostima daju vlažni peškiri pre obroka kako bi očistili ruke. Po pravilu japanske kuhinje, svi zajedno počinju ručak u isto vreme i čeka se dok svi za stolom ne dobiju svoje naručeno jelo. Obrok se započinje rečima “itadakimasu” što znači „sa zahvalnošću prihvatam“!

Ukoliko se jede iz manjih činija, pravilno je uzeti celu činiju obema rukama i jesti direktno iz nje. Kulturno je pojesti ceo obrok i ne ostaviti ništa na tanjiru. Nakon završetka jela, kulturno je pripremiti svo posuđe kako je bilo kada je hrana tek servirana. Obedovanje se završava rečima “gochisōsama deshita” što znači „hvala na gozbi” koja označava zahvalnost ne samo prema kuvaru već I zbog namirnica koje su pojedene.

JAPANSKA KUHINJA U BEOGRADU – PRAVILA KONZUMIRANJA ALKOHOLA

Ne počinjite sa svojim pićem ukoliko svi ostali za Vašim stolom nisu dobili svoje. Kada sva pića stignu nazdravlja se frazom “kampai”. Prilikom ispijanja alkoholnih pića, praksa je da se gosti sami služe, međutim međusobno pre nego da sami sebi sipaju piće. Ukoliko se nekome isprazni čaša toj osobi se čaša treba napuniti. Isto tako, ukoliko neko želi da Vam dospe još pića u čašu kulturno je popiti sve iz nje i tek onda prihvatiti novu turu pića.

Kako konzumirati:

 • Pirinač

Držite činiju sa pirinčem jednom rukom, a štapiće za jelo drugom. Nemojte sipati soja sos preko belog, kuvanog pirinča.

 • Sushi

Sipajte soja sos u malu činiju koju Vam je konobar doneo. Smatra se lošim manirom ne pojesti ceo soja sos tako da nemojte sipati više nego što možete pojesti.

Ne osećajte se obaveznim da dodate wasabi soja sosu ukoliko Vam se ne svidja njegov ukus.  Ukoliko odlučite da dodate wasabi, dodajte jako malu količinu.

Sushi se konzumira odjednom, celi komad bi trebalo odmah pojesti. Pokušaj da se komad sushija prepolovi je nekulturan za japansku kulturu I smatra se narušavanjem njegovog egzotičnog izgleda.

 • Sashimi

Umačite sashimi komade u soja sos.

 • Miso supa

Konzumirajte miso supu držeći rukama činiju.

 • Nudle

Nudle konzumirajte sa štapićima.

 • Pirinač sa karijem

Jela koja u sebi sadrže tečne sastojke su teška da se kozumiraju štapićima, te se za njih preporučuje kašika.

JAPANSKA KUHINJA U BEOGRADU – #TERMINALPREPORUČUJE

Beograd je sgodinama postao internacionalni grad, kako po kulturi tako i po gastronomiji. Japanska kuhinja u Beogradu je bolja, kvalitetnija nego ikada. Restoran koji služi najverodostojniju japansku kuhinju u Beogradu je Terminal Gastrobar u kome rade vrhunski šefovi japanske kuhinje.

Japanska kuhinja u Beogradu, restorana Terminal obuhvata široku ponudu sushija:

 • MAKI ROLL 6PC

krastavac, avokado, losos, tuna

 • VEGGIE ROLL 8PC

paprika, krastavac, avokado, iceberg salata, krem sir, mirođija

 • CALIFORNIA 8PC

kraba surimi, avokado, krastavac, majonez, ikra

 • PHILADELPHIA 8PC

losos, krastavac, avokado, krem sir, ikra

 • SPICY LOSOS 8PC

prženi losos, krastavac, sweet chili, majonez, susam

 • MAXI LOSOS 8PC

losos, avokado, prinčani papir, džem od voća, susam

 • PREMIUM ROLL 8PC

losos, gambori, krem sir, vlašac i susam

 • CRISPY GAMBORI ROLL 8PC

gambori u tempuri, iceberg salata, pikantni sos i ikra

 • MAXI TUNA ROLL 8PC

tuna, avokado, krem sir i susam

 • GAMBORI ROLL 8PC

gambori, krastavac, avokado, krem sir i susam

 • TERMINAL ROLL 8PC

marinirani losos, avokado, krastavac, vasabi majonez, crna ikra

 • GAMBORI U TEMPURI 6PC

hrskavi gambor sa dva umaka

 • SINGLE SET SUSHI 16PC / ZA JEDNU OSOBU

4pc nigiri tuna, 4pc sashimi losos, 8pc vege roll

 • DOUBLE SET SUSHI 30PC / ZA DVE OSOBE

4pc nigiri tuna, 4pc sashimi losos, 6pc krastavac maki roll, 8pc california roll, 8pc vege roll

 • PARTY SET SUSHI 48PC

8pc vege roll, 8pc california roll, 8pc philadelphia roll, 8pc spicy tuna, 8pc gambori roll, 8pc terminal roll

 • NIGIRI LOSOS 2PC
 • NIGIRI TUNA 2PC
 • SASHIMI LOSOS 2PC
 • SASHIMI TUNA 2PC
 • TATAKI LOSOS 2PC
 • TATAKI TUNA 2PC
 • SLATKA ROLNICA 8PC

voće, nutela, lešnik, nana

Kao dodatak Vašem japanskom gastronomskom užitku u našem restoranu, izdvajamo:

MISO SUPA sa vakame algama, tofu sirom i mladim lukom.

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS