KAKO SE PRAVI CEZAR SALATA – #TERMINALSAVETUJESočna, osvežavajuća, opojna..idealna za leto..lagana, a hranljiva, jedinstvena…Upoznajte Cezar salatu, imperatorku svih salata i vladarku letnjeg menija!

Šta je ono što izdvaja Cezar salatu od drugih salata? Šta je ono što čini Cezar salatu jedinstvenom i tako preukusnom i šta je ono što nas tera da joj se uvek vraćamo?

KAKO SE PRAVI CEZAR SALATA – UPOZNAJTE IMPERATORKU SVIH SALATA

Čini se tako očigledno, zar ne…Cezar salata mora da je dobila ime po čuvenom imperatoru Juliju Cezaru ili je možda on čak i izmislio?! Nakon svega, znamo da su Rimljani voleli da jedu i da su bili veliki gurmani, tako da je nekako i to logičan zaključak.

Međutim, ova teorija koliko god bila interesantna nije istinita. Cezar salata nema nikakve povezanosti sa Julijem Cezarom niti sa bilo kojim drugim Cezarom koji je vladao Rimskim Carstvom.

Cezar Cardini, poznati vlasnik restorana, izmislio je Cezar salatu u Tihuani, u Meksiku 1924-e godine za vreme proslave čuvenog američkog praznika 4.jul. Prilikom večere sa prijateljima, u nedostatku sastojaka da napravi jelo on je spojio sve što je imao I što mu se činilo zanimljivim i tako je nastala Cezar salata.

ORIGINALNI RECEPT CEZAR SALATE

Po originalnom receptu Cezara Cardinija, u Cezar salatu idu sledeći sastojci – iceberg salata, beli luk, krutoni, parmesan, kuvana jaja, maslinovo ulje i Worchester sos. On je bio striktno protiv dodavanja inćuna u Cezar salatu jer je smatrao da Worchester sos dodaje dovoljan riblji ukus samoj salati, iako se u modernu verziju Cezar salate danas dodaju inćuni.

Međutim, šta je ono što čini Cezar salatu toliko popularnom? Možda je to hrskava iceberg salata, možda je to kremasti dresing, ili ipak omamljivi parmezan? Šta god da je u pitanju činjenica je da je Cezar salata jedna od najukusnijih salata na svetu i čak ukoliko je naručujete svaki put kada je vidite u meniju, pretpostavljamo da i dalje ne znate baš sve o Cezar salati.

  • Porodica Cezara Cardinija danas proizodi dresinge za salate

Nakon smrti oca 1956. godine, Cezarova ćerka je preuzela kompaniju koju je 1986. godine kupila firma Dolefam Foods i počela nacionalnu distribuciju dresinga za salate. Danas Cezarovom kompanijom upravlja Marzetti firma kojoj je tradicionalni preliv po Cezarovom receptu i dalje proizvod koji se najviše prodaje.

  • Dresing za Cezar salatu sadrži specifičnu komponentu

Ukoliko želite da napravite originalnu Cezar salatu, ne možete jednostavno sve sastojke ubaciti u blender i nadati se najboljem ishodu. Pravilna tehnika započinje sitnjenjem belog luka i soli u drvenoj posudi koji se zatim mute sa žumancetom, sokom od limuna, worchester sosem i u zavisnosti od afiniteta, senfom nakon čega im se dodaje ulje. Po završetku se toj mešavini dodaje parmezan, još malo soli, bibera i soka od limuna. Zatim se taj dresing dodaje iceberg salati i krutonima i posipa parmezanom.

  • Ne postoji jedan, jedinstveni, originalni recept za Cezar salatu

Cezarov originalni recept koji sadrži iceberg salatu prelivenu dresingom, parmezanom i krutonima je lagan i nešto što bismo danas nazvali ništa specijalno. Danas se mnogi restorani i šefovi kuhinja hvale kako su unapredili recept za Cezar salatu i učinili ga savršenim, ali se svako može poigrati sa standarnim sastojcima, dodati neke nove i napraviti nešto svoje.

  • Wallis Simpson je zaslužna za popularizaciju Cezar salate u Evropi

Ljubavnica engleskog kralja Edvarda trećeg koji je abdicirao sa trona 1936-e godine kako bi je oženio je zaslužna za upoznavanje Evrope sa Cezar salatom.

  • 4.jul je zvanični praznik Cezar salate

Ne samo da obeležava dan njenog nastanka već predstavlja savršeni dan za pripremanje Cezar salate napolju, u dvorištu, sa prijateljima i porodicom.

  • Svetski rekord za najveću Cezar salatu drži salata koja je težila 3 tone

Pripremljena je od strane 160 ljudi u Tihuani

  • Cezar salata je jedina zaslužna za uvećanu svetsku potražnju za iceberg salatom
  • Originalni recept Cezar salate ne sadrži inćune, piletinu kao ni slaninu
  • Cezar je bio zaslužan ne samo za Cezar salatu već i za uvođenje obrok salata u tradicionalne menije restorana

Do tada je priroda svih salata bila da služe kao dodatno jelo glavnom obroku, dok sada postoje brojne salate koje se jedu kao glavni obrok.

KAKO SE PRAVI CEZAR SALATA – #TERMINALPREPORUČUJE

Da li žudite za Cezar salatom, za ukusom najkvalitetnijeg sira pomešanog sa hrskavom, osvežavajućom iceberg salatom? Da li žudite za božanstvenim ukusima jedinstvene Cezar salate koja se služi samo u restoranu Terminal?

Naša Cezar salata predstavlja savršenu kombinaciju sočne, kao puter mekane piletine, hrskave slaninice, parmezana, rukole, mixa zelenih salata, krutona i preukusnog dresinga.

Da li možete odoleti a da ne probate savršenu Cezar salatu?

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS