KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU TELETINE, JUNETINE I GOVEDINE?


Ljubitelji mesa uživaju u raznim ukusima, različitim vrstama mesa, kombinacijama sa slasnim sosevima, spremljenim na različite načine. Njihov dan ne može da prođe bez kvalitetnog obroka, koji sadrži meso pripremljeno na najbolji način. Ljubitelji mesa i te kako dobro razlikuju meso i znaju da ga prepoznaju na prvi zalogaj, razaznaju ga po mirisu i teksturi.


I naravno ljubitelji mesa uživaju u govedini. Pripremljena na pravi način, u skladu sa svim pravilima i odgovarajućim dodacima, govedina u tanjiru je obrok koji, osim što je neverovatno ukusan, ima i mnoga pozitivna svojstva za čoveka.

Postoje tri vrste govedine, te je svakako korisno biti upoznati se sa razlikom, ali i sa mogućnostima spremanja ove tri vrste mesa. Izbor je zaista raznovrstan i svaka vrsta mesa, tačnije teletina, junetina i govedina ima svoja pozitivna svojstva i svoju slast, koju svi obožavamo.

TELETINA

Teletina podrazumeva meso teladi koji su stari do 8 meseci, ali takođe i teladi koji imaju od 8 do 12 meseci. Osim po ukusu, teletina se prepoznaje i po boju. Dakle, meso ima svetlu boju i obično je u pitanju svetloružičasta, dok nekada ta ružičasta može da vuče i na pomalo sivu boju. Po ukusu ćete takođe vrlo lako raznanti teletinu, jer je veoma mekana, za razliku od junetine i govedine. Osim toga, ukus nije izrazito intenzivan, već je blag i veoma prija ljudskom organizmu. Inače, smatra se da je mlada teletina jedna od najkvalitetnijih vrsta mesa, zato što je bogata proteinima, a sa druge strane ima vrlo malo masti. Korisno je znati i da teletina sadrži različite proteine, kalijum i cink, vitamin B i D, kao i gvožđe, koje se najlakše apsorbuje u ljudskom organizmu.

Kako koristiti teletinu?

Ukoliko ne znate kako da iskoristite meso na najbolji mogući način, onda ni najkvalitetnije meso neće biti ukusno. Dakle, nije samo stvar u tome da izaberete teletinu, zato što znate da je najkvalitetnije meso, već je glavna stvar u odabiru i načinu pripreme. Naime, gornji deo buta je svakako najukusniji i najslasniji deo, te ga treba koristiti za pripremu raznih specijaliteta koji uključuju šnicle. Ovaj deo se koristi za šnicle, zato što nema masnoće i žila. Kolenica, teleće iznutrice i prednja polutka su delovi koji se dugo krčkaju, jer u ovim delovima ima žila, te treba sačekati da se raskuvaju, puste svoje predivne sokove i postanu za nijansu mekaniji.  Kremenadle i teleći file su takođe sočni i mekani i mnogima omiljeni.

Specijaliteti od teletine

Teleća čorbica - Na daleko poznata teleća čorbica, koju možete da probate i u Treminal gastro baru, i dalje ostaje broj jedan kada su čorbice u pitanju. Ovu savršenu čorbicu, sa hranljivim sastojcima, ništa ne može da zameni i definitivno je najbolja kada se kuva dugo i u velikim količnima. Savršeno otvara apetit, ali i daje energiju ujedno, prija organizmu, smiruje stomak i opušta. Za teleću čorbu koristi se meso od buta ili vrata, a da bi bila što slasnija ubacuje se i teleća koska.

Teletina ispod sača, teleći carpaccio, punjena teleća prsa, teleće pečenje, teleći odresci samo su neki od specijaliteta, koji uključuju teletinu. Savetujemo vam da probate i marengo teletinu, koju samo za vas, pažljivo i s ljubavlju pripremaju kuvari u Terminalu. U pitanju je teleći puflek, koji je prethodno dugo pripreman, a služi se sa pireom od celera i mladim krompirom.

JUNETINA

Junetina je meso od mlađeg goveda, starosti od 12 do 24 meseca. To je meso krave i to krave koja se nije telila. Ovo meso takođe se prepoznaje po boji, koja je se može okarakterisati kao svetlija nijansa crvene boje, koja može da bude i malo jače crvene boje. Onaj masan deo ovog mesa je obično prljavo bele ili bež boje. Junetina takođe ima mnogo manje masti u odnosu na na primer svinjsko meso, ali zato ima mnogo bolju energetsku vrednost. Takođe, mnogo je manje holesterola u junetini, a bogata je i vitaminima E, B, i B12.

Jela od junetine

Od junetine se obično prave ćevapi i pljeskavice, kao i ćufte, što znači da je i te kako idealna kada je mleveno meso u pitanju. Interesatno je da se od junetine pravi i suvo meso, koje se svojim kvalitetom i te kako izdvaja od drugog sušenog mesa. U Terminalu možete pojesti i vrlo hranljivu i kvalitetnu juneću supu, a naravno nikako ne smete da propustite ni Reserva steak, odnosno juneći ramstek sa punjenim krompirom, rukolom i parmezanom, kao ni Osso Buco Beef, odnosno juneće kolenice sa francuskim pireom i grilovanim povrćem.

GOVEDINA

Govedina je meso goveda starijeg od 24 meseca. Ovo je meso jarko crvene boje, dok može biti i tamnih crvenih nijansi, dok je masno tkivo jače nijanse nego kod junetine, dakle malo više vuče na žuto. Iako je u pitanju meso starijeg goveda i dalje je ova vrsta mesa zdravija i kvalitetnija od svnjskog. Treba napomenuti da govedina sadrži i kalijum, natrijum, vitamine E, B6, K, fosfor, slen, cink, magnezijum.

Govedina se malo duže kuva, međutim, postoje i razni trikovi kako da se to obavi što brže. Možete je izlupati, kako bi ispustila malo vode i kako bi bila spremna za prženje, kuvanje ili pečenje. Govedini treba dodati i razne začine, a savršeno joj pristaju majčina dušica, lovorov list, žalfrija, korijander. Ipak, ukoliko ne želite da razmišljate mnogo o ukusu i o tome da li će vam govedina ispasti baš onakva kakvu želite, savetujemo vam da se zaputite ka Terminalu, gde će vas zasigurno dočekati najbolji komad slasne govedine, čiji ukus ćete dugo pamtiti.

A ZBOG ČEGA JE GOVEDINA ZDRAVA?

Ukus i tekstura je ono što izdvaja govedinu, što je čini tako slasnom i tako posebnom. Obično se govedina poistovećuje sa kvalitetnim ukusom. Kada jedemo govedinu, mi zapravo znamo šta jedemo, znamo da smo se opredelili za kvalitetan obrok. I pored toga, govedinu karakterišu hranljivi sastojci. Visoko kvalitetni proteini i amino kiseline su ono što govedinu izdvaja od ostalog mesa. Takođe i poseban oblik gvožđa, koji se lako apsorbuje u našem organizmu i čini da imamo više crvenih krvnih zrnaca, a samim tim dolazi i do jačanja našeg organizma i do povećanja energije koja nam je i te kako potrebna. Ukoliko imate tu sreću da jedete organsku govedinu, onda treba da znate da takvo meso sadrži i omega 3 masne kiseline, kao i lionelne kiseline, koje takođe jačaju ljudski organizam, sprečavaju nastanak raka, dijabetesa i gojzanosti.

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicamaKomentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2023 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS