Lounge bar - mesto za predah i uživanje


Moderan način života podrazumeva jedan ubrzani tempo, u čijem središtu je veoma često posao.  I nakon posla, tu su sastanci, koji zahtevaju vreme i trud. Vrlo je teško u toku dana naći slobodno vreme i mesto za opuštanje, pronaći delić mira u užurbanom svetu. I upravo su  ugostitelji među prvima prepoznali tu ogromnu potrebu i stvorili mesto, koje se danas popularno naziva Lounge bar.

ŠTA JE LOUNGE BAR?

Bukvalni prevod ne postoji, ali se značenje Lounge bara može opisati na sledeći način: to je javno mesto, salon, lobi u restoranu, kafiću, hotelu ili klubu, koje služi za opuštanje i uživanje. To je mesto gde se neobavezno provodi vreme, mesto za predah, vraćanje izgubljenog mira, "punjenje baterija" i jednostavno uživanje u trenutku. Lounge bar ne mora biti samo mesto u okviru nekog restorana, već može biti zasebno mesto. Striktna pravila kada je lounge bar u pitanju ne postoje, ali neke osnovne kriterijume mesto mora da ispuni da bi moglo dobije taj epitet.

KADA, KAKO I ZAŠTO JE NASTAO LOUNGE BAR?

Prvi barovi nastali su veoma davno, i to u Americi, i bili su veoma čudni za današnje poimanje bara. Naime, bar je bio zapravo jako malo mesto, koji je imao samo šank, ali koji nije služio za odlaganje pića, kao što mu je danas namena. Taj šank, odnosno nešto nalik šanku, predstavljalo je određenu vrstu barijere, odnosno zaštite od napornih mušterija. Ta barijera je bila zaštitna "ograda", dok je danas šank nešto sasvim drugo, odnosno predstavlja nešto sasvim drugo. U prvim barovima nije bilo stolica, ni stolova. Mušterije su uglavnom samo uzimale piće i odlazile ili su se vrlo kratko zadržavale, s obzirom da nisu imale gde da odlože piće. Interesantno je da su barovi i te kako postali popularni za vreme prohibicije, koja je zabranjivala alkohol, ali koji se tada ilegalno prodavao u barovima. A poznato je da je sve što je zabranjeno i te kako primamljivo. Nakon ukidanja prohibicije barovi u Americi počinju normalno da funkcionišu i alkohol se više ne prodaje ilegalno. Nešto malo kasnije nastaju i različite vrste barova, pa tako nastaje i Lounge bar. 

Zapravo, Lounge barovi su u početku otvarani u ekskluzivnim hotelima i predstavljali su izuzetno skupe barove, samo za elitu i odabrano, veoma bogato, društvo. U tim barovima se slušala elegantna i  opuštajuća muzika i pila su se izuzetno skupa pića. Ovaj koncept se naravno mnogima dopao, pa su lounge barovi počeli da se otvaraju u urbanim krajevima velikih gradova, poput Pariza, Njujorka, Londona. Ekskluzivna pića, savršeni enterijeri i odlična umirujća muzika i atmosfera prvilačili su goste.

KARAKTERISTIKE LOUNGE BARA

Danas Lounge bar jeste posebno mesto, sa posebnim karakteristikama, ali je svakako mesto koje je pristupačnije velikom broju ljudi i mesto koje je iz godine u godinu sve popularnije. Osnovne karakteristike lonuge bara su sledeće:

Lounge muzika

Kada se kaže Lounge bar, odmah se pomisli na lounge muziku. Neko je već u svojoj glavi i čuje i odmah poželi da se nađe na tako nekom mestu. Da, to je zapravo glavna karakteristika lounge barova. A šta je zapravo lounge muzika? Ova vrsta muzike obuhvata sve one melodije i note koje su se slušale pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. To je muzika koja nekoga asocira na davno prošla brižna vremena, nekoga na prirodu, nekoga na raj, mir, svemir, ljubav, lepotu. Suština je da izaziva veoma lepe emocije kod svih koji je slušaju. Ako bismo tražili idealan prevod, možda bismo mogli da kažemo da je to lagana i opuštajuća muzika. Takva muzika ne remeti naše misli, ne smeta nam da pregovaramo, da razgovaramo, da stvaramo. Lounge muzika može da nas umiri, inspiriše i produhovi.

Enterijer

Jednu dobru celinu, odnosno savršen longue bar, ne čini samo muzika. Čini je i enterijer i to ne bilo kakav. Lounge bar treba da ima šank i to posebno dugačak šank, za sve one koji će doći da samo na kratko odmore, ispiju omiljeni napitak, osete smirenost, napune se dobrom energijom i nastave dalje u dan i vrate se ostalim obavezama. Dakle, potrebno je da sve u lounge baru bude u skladu. Takođe, potrebno je bar odiše jednostavnošću sa stilom i posebnom elegancijom, da boje budu ujednačene, da se prelamaju, da ne bude previše tamno, već da dominira jedna boja. Samo u tako skladnim mestima, možemo pokušati i da pronađemo sklad u sebi.

Specijalna prijatna atmosfera

Jedan lounge bar čini i osoblje, koje je po pravilu prijatno i nasmejano, ali dovoljno opušteno kao i ceo ovaj koncept. Dakle, potrebno je i da se zaposleni dobro osećaju, kako bi preneli energiju na sve koji dođu. Muzika + enterijer doprinose specijalnoj prijatnoj atmosferi.

RAZLIKA IZMEĐU LOUNGE BARA I PABA, KLUBA

Pabovi, klubovi i kafići su mesta u koja uglavnom odlazite kako biste satima uživali, kako biste se provodili, pili i ćaskali. Lounge barovi su malo drugačiji. Naravno da i u lonuge barovima možete da sedite satima, da ćaskate sa drugim ljudima, međutim, njihova osnovna funkcija jeste da vam pruži elan, da vam vrati snagu i energiju. U Lonuge bar po pravilu ne dolazite da biste se provodili i trošili energiju, već da biste je pokupili, da biste se opustili, obavili važan razgovor, završili neki važan zadatak i sve to uz chill muziku, dobru kafu i prijatan pogled. Kafići nekada znaju da budu mnogo bučni, a često izbor muzike ne odgovara svima. Bez obzira koji tip muzike volite i kakvu atmosferu volite - u lounge baru vam nikada ne može biti neprijatno.

LOUNGE BAR - #TERMINALPREPORUČUJE

Lounge bar restorana Terminal u Beogradu je mesto koje ispunjava sve kriterijume jednog dobrog lounge bara. Savremeni dizajn, prijatna i opuštena atmosfera, miris kvalitetnih i specijalnih kafa, ukus sveže ceđenog voća za povratak energije, premium pića, sa bogatom ponudom najkvalitetnijih viskija, kreativnost izražena u originalnim koktelima počevši od onih najpoznatijih, preko platinum verzija za prave hedoniste do sparkling koktela za one nežnije, izbor duvana i cigarate za potpuni užitak, kao i bogati izbor srpskih i inostranih vina, čine Terminal Gastro Bar jedinstvenim mestom u Beogradu, koje sa ponosom može da se pohvali da pruža sve, a možda i za nijansu više od svetskih lounge barova.

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS