NJOKE – BOŽANSTVO ITALIJANSKIH KNEDLICADa li je četvrtak? Ako jeste onda se na vašem meniju kao i na meniju većine Italijana moraju naći njoke! U restoranima širom Italije, četvrtak je dan kada se kao specijalitet služe njoke.

Ukoliko ste pasionirani ljubitelj paste, vreme je da proširite svoje vidike i probate nešto slično, a opet dovoljno drugačije. Ako niste upoznati sa ovim preukusnim jelom, nikada nije kasno da se upoznate, probate i zavolite jedinstvene njoke!

ŠTA SU TAČNO NJOKE?

Na prvi pogled, njoke i pasta ne izgledaju toliko različito, čak deluju poprilično slično. Međutim, njoke nisu vrsta paste. Njoke su knedlice napravljene od krompira. Mogu se servirati uz razne soseve, uz brojne sireve, paradajz, kremove ili pesto sos, baš kao i pasta. Iako su potekle iz Italije, i poznate su po serviranju na italijanski način i uz italijanske soseve, njoke danas postoje u brojnim oblicima, serviraju se uz različite priloge i stvaraju se u Južnoj Americi, Francuskoj i Hrvatskoj.

Reč njoke na italijanskom označava grudvice i to je upravo kako njoke i izgledaju i kako se prave..kao grudvice nastale od krompira. Tradicionalne njoke su poprilično jednostavne, baš kao i tradicionalna italijanska pasta. Upravo zato se serviraju sa jačim sosevima. Iz tog razloga brojni šefovi smišljaju originalne recepte za njoke, poput njoka sa bundevom, kako bi unapredili njihov klasičan recept i ukus.

Prilikom pravljenja, šefovi uglavnom mešaju kuvani krompir sa brašnom i tako zajedno ih kuvaju. Rezultat su lagane, vazdušaste njoke koje se uglavnom seku na komade dovoljne da se pojedu u jednom zalogaju. Često izgledaju kao školjke. Zato dosta ljudi često meša njoke sa pastom kada im se prezentuju.

Jako bitno pravilo prilikom kuvanja jeste da se njoke nikada i nikako ne trebaju pržiti već isključivo kuvati kako bi zadržale taj svoj lagani i vazdušasti oblik i ukus.

NJOKE KROZ ISTORIJU

Tradicionalno italijansko jelo, međutim u zavisnosti od toga kog Italijana pitate, postoje brojne teorije po pitanju regiona nastanka ovog jela. Postoje brojni italijanski regioni koji vole da ističu kako su upravo oni zaslužni za njoke. Iako se generalno vezuju za severnu Italiju, istina je da se ovo jelo može pronaći u svim italijanskim regijama, u različitim oblicima, sa različitim sastojcima- belim brašnom, kukuruznim brašnom, hlebom, brašnom od lešnika ili povrćem – od bundeve preko spanaća do klasičnog paradajza.

Najpoznatije njoke sa paradajzom koje su voljene širom sveta potiču iz 16.veka kada su Španci doneli paradajz iz Južne Amerike i predstavili ga italijanskim kuvarima. Ali druge vrste ovog jela postoje još od perioda Renesanse, možda i pre, kao deo elegantnih jela koje možete naći na banketima za vreme specijalnih prilika.

U 15.veku, u Lombardiji, njoke su se pravile od hleba, mleka i badema i zvale su se zanzarelli. 1570. godine u knjizi recepata kuvara Bartolomeo Scappi, njoke su se pravile od grudvica brašna i hleba, koje su se mešale sa vodom i prolazile kroz rendaljku za sir. Ubrzo nakon toga, receptu su se dodali jaja, brašno i voda, što je postalo poznato kao malfatti. U prevodu to znači loše napravljeno i danas je naziv koji se koristi u Toskani za njoke sa spanaćem.

U 19.veku, deda italijanske kuhinje,  Pellegrino Artusi, objavio je recept za njoke od krompira pripremljene na identičan način na koji se spremaju danas.

Taj recept je pratila priča o ženi kojoj se njoke u pripremi iščezle zato što nije stavila dovoljno brašna koje bi ih držalo. Kuvar je njoke pravio u veličini malog prsta i zatim ih je rendao uz rendaljku za sir zbog teksture. Ta tekstura je izuzetno značajna zbog kasnijeg dodavanja sosa koji savršeno naleže u udubljenja u njokama.

Upravo zbog toga, u zavisnosti iz kog regiona potiču, tako se razlikuju načini pripreme, soseva koji idu uz njoke i načina serviranja. Tako na primer, u Lombardiji i Pijedmontu se tradicionalno serviraju sa dresingom od putera i parmezanom ili u kremastom, sirastom sosu, dok se u Veroni pripremaju sa sosom od paradajza i to je jelo koje se povezuje sa karnevalom koji se proslavlja još od 1500. godine. U Veneciji, njoke su poznate kao makarone napravljene od brašna, mleka i jaja. Oblikuju se u male diskove i peku se sa puterom i sirom. Na obalama Sorenta, nedeljni ručak ne može da prođe bez tradicionalnih njoka sa sosom od paradajza, svežom mocarelom i bazilikom. Ukoliko ispobavate njoke u Americi, naićićete na različite načine pripreme i na brojne soseve koji se serviraju uz njoke.

ZAŠTO BI TREBALO DA PROBATE NJOKE – #TERMINALPREPORUČUJE

Ukoliko do sada niste pružili šansu ovom jedinstvenom, originalnom italijanskom jelu, onda bi trebalo da izađete iz svoje zone komfora i da njokama date priliku. I nećete biti razočarani! U restoranu Terminal, služimo njoke sa piletinom, četiri vrste sira i kao egzotični, jedinstveni dodatak stavljamo orahe što njokama daje potpuno drugačiju dimenziju i neponovljiv ukus.

Tajna u našim savršenim njokama leži u odabiru pravog krompira sa malim procentom vode. Krompir prvo kuvamo, zatim ljuštimo i na kraju od njega pravimo ove preukusne knedlice poznatije kao njoke. Ključ u pripremanju ovog jela jeste u dodavanju dovoljne količine brašna kako bi se njoke zadržale i kako se ne bi raspale za vreme kuvanja.

Zato sledeći put kada posetite restoran Terminal, iako možda nije četvrtak, odlučite se za njoke i uverite se zašto je baš ovo jelo jedno od najpopularnijih i najpoželjnijih italijanskih jela!

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS