OBROK SALATE – ZDRAVE I UKUSNE


Obrok salate kao glavno jelo? Zašto da ne. Danas obrok salate sve više postaju mainstream i popularizuju se kao lagano jelo, kombinacije različitih ukusa sa malo kalorija a dosta nutricionističkih vrednosti. Obrok salate su zdrave, hranjive i takooo dobre za instagram :)

OBROK SALATE – POREKLO

Stari Grci i Rimljani nisu poznavali klasične obrok salate kakve mi danas volimo, ali su poznavali brojna jela čija su osnova bili bilje, ulje i sirće. Obrok salate se formiraju kao jela lagane pripreme, sastavljena od različitih bilja i ukrašena uljima, sirćetom i začinima. Lako se pripremaju, a još lakše konzumiraju.

Stari Grci su smatrali da su salate jednostavne za varenje, ne opterećuju naš digestivni trakt i kao takve su pogodne da se jedu na početku obroka. Međutim, dosta medicinskih radnika u to vreme nije odobravalo korišćenje svežeg voća I sirovog povrća u sastavu jela jer su ih smatrali hladnim sastojcima. Zato im se dodavalo maslinovo ulje ili sirće za koje se verovalo da pripadaju tzv. toplim dodacima jelima čime pospešuju ukus istih.

Poreklo imena salata je od starorimske reči herba salata koja u bukvalnom prevodu označava slano bilje.  Obrok salate su se proširile kroz evropski meni počevši od srednjovekovne Španije i renesansne Italije.  U početku se za salate mislilo da su to sva jela sastavljena od svežeg bilja i začinjena solju ili uljima. Kasnije se njihova definicija suzila na sveže kuvano bilje ili sirovo povrće pripremljeno na rimski način.

Predrasude protiv sirovog povrća i svežeg voća su rasle i zelene salate nisu bile servirane na stolovima više klase u tom periodu.

Početkom devetnestog veka, obrok salate su popularizovane od strane proizvođača dresinga i začina za obrok salate. Kako bi kompanije promovisale svoje proizvode, pravili su brojne recepte za obrok salate.

8 OBROK SALATA KOJE MORATE PROBATI – #TERMINALPREPORUČUJE

  • Cezar salata – piletina, pančeta, parmezan, rukola, mix zelenih, krutoni i dresing

Poreklo cezar salate pripisuje se vlasniku restorana, čoveku pod imenom Caesar Cardini, italijanskom imigrantu koji je otvorio restoran u Meksiku. Živeo je u San Dijegu, ali je radio i u Tihuani za vreme američke prohibicije. Za vreme proslave 4. jula, jednog od najvećih američkih praznika, on je u žurbi napravio jelo iskoristivši sve namirnice koje je imao u tom trenutku u kuhinji. Jelo je poslužio svojim prijateljima koji su došli kod njega na proslavu praznika. To jelo je danas širom sveta poznato kao cezar salata. Njegov hotel i restoran i dalje rade u Tihuani, Meksiku.

  • Ćuretina pistaći obrok salata – ćuretina, pistaći, mix salata, paprika, šargarepa i dresing

Nutricionistički bogata obrok salata, prošarana finim povrćem i dekorisana egzotičnim pistaćima je pravi izbor za svakoga ko vodi računa o svojoj ishrani i na prvom mestu o svom zdravlju.

  • Piletina kruška obrok salata – piletina, gorgonzola, pečena kruška, mix salata, suvo grožđe i dresing

Salata koja pripada grupi pilećih obrok salata izuzetno je popularan obrok širom sveta. Najraniji recepti pilećih obrok salata datiraju još iz devetnestog veka. Mi Vam je prezentujemo na naš način egzotičnog ukusa.

  • Hrskava pileća obrok salata – pohovana piletina, ementaler sir, jaje, mix zelenih salata, cherry paradajz i dresing

Tradicionalna, zdrava, ukusna ali pripremljena na #terminal način. Ukoliko su Vam dosadili recepti klasičnih pilećih salata, za Vas pripremamo jedinstvenu hrskavu pileću salatu raznolikih ukusa koji će prijati Vašem nepcu.

  • Tataki biftek salata – marinirani biftek, šargarepa, krastavac, chery paradajz, susam, kikiriki, dresing na bazi soja i ojster sosa

Prestižna, zdrava, zadovoljavajuća i preukusna. Daleko je od obične obrok salate i idelana je za sve gurmane koji sa nepoverenjem gledaju na salatu kao čitav jedan obrok. Mi ih pozivamo da probaju upravo #terminal tataki biftek salatu i ne sumnjamo da će promeniti mišljenje.

  • Obrok salata sa lososom – losos, špargla, dresing od mirođije i citrusi

Najkvalitetnija riba, egzotično povrće koje ćete u Beogradu retko gde pronaći i dresing od koga Vam već polazi voda na usta čine #terminal losos salatu tako privlačnom! Bogata proteinima, omega-3 kiselinama i vitaminom D, obrok salata sa lososom će Vam obezbediti dovoljno energije za ceo dan. Ukoliko stremite ka dužem životu, mladosti i vitalnosti, predlažemo obrok salatu sa lososom kao idealan svakodnevni obrok.

  • Tuna steak obrok salata – tuna, mix salata, cherry paradajz, italijanski celer i dresing na bazi maslinovog ulja

Klasičan recept tuna salate sastoji se iz dva sastojka – tune i majoneza. #terminal je unapredio ovaj recept i obogatio ga povrćem i dresingom zbog čega je ovo jedna od naših najprodavaniji salata. Šarena, koloritna i nadasve zdrava, tuna steak obrok salata je definitivno naš predlog obrok salate.

  • Kapreze obrok salata – paradajz, mocarela i sveži bosiljak

Kapreze obrok salata potiče od italijanskog naziva Insalta Caprese koja u bukvalnom prevodu označava Kapri salatu. Jednostavna ali čuvena italijanska salata prošarana je bojama italijanske zastave – zelenom, belom i crvenom. U italiji se poslužuje kao antipasto ili prvo jelo.

Koju #terminal obrok salatu Vi birate?smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS