Od čega se pravi pivo?


U prethodnom tekstu imali ste prilike da saznate kako se pravi pivo i da se bliže upoznate sa procesima koji se prolaze prilikom pravljenja piva. 

Danas ćemo vam dati pregled glavnih sastojaka piva.

Četiri osnovna sastojka u pivu 

Dok se mnogi elementi mogu dodati u zavisnosti od serije piva, temelj piva se pravi od ova četiri osnovna sastojka:

  • Voda (H2O čini 90% sadržaja piva)
  • Ječam (ovo je preporučena žitarica za pivo, ali postoje i druge vrste)
  • Hmelj (utiče na ukus i aromu piva)
  • Kvasac (fundamentalan u procesu fermentacije, njegova glavna svrha u pivu je pravljenje alkohola)


Sada ćemo vas provesti kroz važnost svakog od ovih sastojaka.


Voda

Iako se to često ne uzima u obzir (jer, pivo nije voda) voda je jedan od najosnovnijih sastojaka piva.


Koji procenat piva čini voda?

Ako se pitate koliki se procenat vode nalazi u jednoj krigli piva koju pijete, znajte da voda obično čini oko 90% vašeg pića. Zbog ovako visokog procenta, voda je definitivno jedan od glavnih sastojaka piva.

Verovatno ćete reći, da, naravno da je voda u visokoj meri sadržana u pivu, ali kakve veze voda može da ima sa ukusom...

Među svim ostalim komponentama piva, za koje u manjoj ili većoj meri znamo da imaju direktan utocaj na ukus i aromu, veoma je bitno da ne potcenimo važnost vode i uticaja koji može da ima. Setite se samo teksta Najbolji viski u Beogradu gde smo čitavo poglavlje posvetili uticaju vode na kvalitet pića.

Postoje mnogo faktora u vezi vode koji mogu da utiču na krajnji ukus piva: 


  • Da li je voda tvrda ili meka?
  • Na kom pH nivou je ta voda?
  • Da li je jako hlorisana?Kakav je sadržaj i odnos minerala u vodi koja se koristi prilikom proizvodnje?

Kada pivara razmišlja o sastojcima koje će koristiti za izradu piva, na odabir vode stavlja se zaista veliki naglasak. Iako nisu sva piva podjednako ukusna, bitno je da pivo istog brenda ostane dosledno, a da bi se ta doslednost održala, uloga vode je ključna. 

Uprkos procentu vode u pivu, sledeća tri sastojka (udružena sa solidnom tehnikom pravljenja piva) predstavljaju sastojke koje kreiraju magiju arome i ukusa. 


Ječam

Prilikom pripreme piva, kao i kod bilo kog drugog alkoholnog pića, potreban je izvor šećera.

Taj šećer u pivu dobija se iz ječma. Ječam se koristi u vidu zrna, ali se tretira drugačije nego što je to slučaj kada se isti koristi za hranu ...

Ječam mora proći kroz proces slada kako bi se skrob pripremio za fermentaciju. Više u ovom procesu pisali smo u tekstu Kako se pravi pivo. 

Kada je ječam namočen u vodi nekoliko dana, ugljeni hidrati koji sadrže skrob pretvaraju se u jednostavne šećere putem klijanja. Kada dođemo do kvasca ( koji je još jedan od ključnih sastojaka za pravljenje piva) i uloge koju ima, saznaćete kolika je važnost ovog procesa.

Klijanje ječma se zaustavlja primenom toplote, odnosno pečenjem ječma. U zavisnosti od dužine pečenja ječma, varira boja i ukus piva.

"Zrna ječma imaju impresivne osobine koje ih čine idealnim za stvaranje slada potrebnog pivarskoj industriji."

- Matthev Tucker, vanredni profesor

Pored toga što je od suštinskog značaja za sadržaj alkohola u vašem pivu, ječam u pivu utiče na gustinu, ukus i aromu gotovog pića. 


Hmelj

Hmelj su zapravo mali zeleni cvetovi koji rastu poput biljka penjačica. Oni su vrlo slični lozi, ali bez vitica. Cvetovi su oblikovani kao konus. Ovi konusi se pune gorkom smolom koja deluje kako bi se izjednačila ekstremna slatkost slada.


Kako hmelj utiče na pivo?

Ako se pitate kako hmelj utiče na pivo, on u suštini deluje kao sredstvo za balansiranje. Faza dodavanja hmelja direktno utiče na krajnji ukus piva. Ukoliko se hmelj izbaci ranije nego što je to predviđeno, pivo će biti više gorko, dok se aroma može poboljšati dodavanjem hmelja u kasnijoj fazi. 

Dakle…

Ako ste se ikada zapitali šta je to što pivo čini gorkim, sada znate da je u pitanju hmelj. 

Danas se za mnoga piva hmelj koristi kao sastojak koji je nešto mnogo više od stabilizatora. Hmeljni ukus postao je možda glavna karakteristika piva.


Da li sva piva sadrže hmelj?

Ako bismo morali da po važnosti izlistamo sve glavne sastojke piva, hmelj bi se našao na poslednjem mestu te liste. Od četiri glavna sastojka piva, hmelj je najmanje bitan.

Međutim, ukoliko se ovaj čudesni cvet izostavi iz procesa proizvodnje, završićete sa preslatkim pivom nezanimljivog ukusa. 


Kvasac

Od svih glavnih sastojaka piva, kvasac je potpuno nevidljiv golim okom, ali igra ključnu ulogu u procesu proizvodnje piva.


Da li pivo ima kvasac u sebi?

Mnogi poznati pivari tvrde: “Mi ne pravimo pivo. Kvasac pravi pivo.”

Kvasac je gljivica, jednoćelijski mikroorganizam koji jede jednostavne šećere koji nastaju u procesu slada pretvarajući ga u ugljen dioksid i alkohol.

Da bi kvasac odigrao svoju ulogu, potrebno je da ima dovoljno hrane (jednostavnih šećera), ali i da se tokom procesa održava idealna temperatura i nivo svetlosti.

Dok kvasac može da utiče na finalni ukus, njegova glavna svrha u pivu jeste da proizvede alkohol.


Vrste kvasca

Kvasac Ale: Ale kvasci se skupljaju na vrhu tokom fermentacije i fermentišu na 60 do 75 stepeni celzijusa.

Lager kvasac: Donji fermentni lager kvasac podvrgava se fermentaciji na hladnijim temperaturama od 40 do 50 stepeni celzijusa.

Ale je složeniji i mnogo teži.

Lageri su lakši i veoma hrskavi.


Šta čini dobro pivo?

Ono što pivo čini odličnim je gotovo u potpunosti subjektivno i možete provesti čitav život u potrazi za savršenim pićem.

Dok 4 osnovna sastojka u pivu deluju na sasvim suprotne načine, način na koji oni međusobno deluju dovodi do najrazličitijih kombinacija ukusa, što znači da, tamo negde za svakoga zaista postoji savršeno pivo.


#TERMINAL PREPORUČUJE

Sada kada imate dobru ideju o sastojcima piva, možete pristupiti procesu isprobavanja piva sa malo više samopouzdanja.

Sledeće pitanje koje možete imati nakon čitanja ovoga teksta je koje pivo probati. Odakle početi? Predlažemo vam da posetite naš gastrobar i da pogledate ponudu piva koju imamo.

 U našoj ponudi možete naći pivo domaćih proizvođača, kao što su Laško i Zaječarsko, zatim čuveni Heineken koji je karakterističnog ukusa zahvaljujući A kvascu i posebnoj selekciji ječma koji se koristi u obradi. Više detalja o recepturi za ovo pivo ne možemo vam dati jer spada u jednu od strogo čuvanih tajni koja se prenosi sa kolena na koleno vlasnika pivare.  Krušovice takođe možete naći u našoj ponudi. Ovo “tečno zlato Češke” koja je čuvena po proizvodnji vrhunskih piva, od 2007. godine takođe pripada Haineken pivari, a kuriozitet je što se Krušovice ne pasterizuje ni za izvoz tako da možete uživati u njemu podjednako kao i Česi. Među ostalim pivima u našoj ponudi nalazi se pitki i osvežavajući meksički Sol, koji je idealan za konzumaciju uz začinjenu hranu, zatim apple cider Somersby koje preporučujemo da probate uz svinjetinu, ribu ili morske plodove, a posebno iskustvo imaćete ukoliko ovo pivo pijete uz piletinu sa pečurkama i sosom. Za kraj, preporučili bismo vam da iz naše ponude probate i mutno pšenično pivo Kapuziner koji ima specifičan ukus zahvaljujući  kvascu i pšeničnom sladu. smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS