PORTORIKANSKI UKUS U BEOGRADU - KOKTEL PINA COLADA


Portoriko - zemlja ruma, banane, kafe, ananasa, šećerne trske, duvana, belih peščanih plaža, salse, očuvane bujne prirode. Portoriko je zemlja u kojoj su različitosti dobrodošle, u kojoj su ljudi veseli, uvek raspoloženi za ples i širenje ljubavi. S obzirom da im je hedonizam u krvi i ne čudi što je upravo jedan od najlepših koktela nastao na prostorima ove zemlje. Kokosovo mleko, penušavi miks ruma, sok od ananasa i mrvljeni led glavni su sastojci nacionalnog pića Portorika - Pina Colade. Pre nego što se prepustite uživanju u ovom koktelu, možda ne bi bilo loše da znate i kako je Pina Colada nastala, ali i kako se tačno pravi.


LEGENDE O NASTANKU PINA COLADE 

Ne postoji tačna informacija kada je, kako i zašto nastao ovaj čarobni koktel i ko se to setio da pomeša sve ove sastojke i stvori fantaziju ukusa. Ipak, postoje brojne legende, koje svakako čine ovaj koktel još posebnijim, ukoliko poverujemo u njih. Jedna sigurno mora biti tačna. Dakle, jedino je poznato i tačno da je koktel nastao davne 1954. godine. Jedna od legendi u koju se najviše veruje, govori da je ovaj koktel napravio barmen koji je radio u jednom luskuznom hotelu u San Huanu, inače glavnom gradu Portorika. Dakle, njegov zadatak je bio da napravi takav ukus, koji će na najbolji mogući način predstaviti ovo ostrvo, u svakom pogledu. Koktel koji će ukusom, mirisom i egzotičnošću ukazivati na jedinstvenost Portorika. Legenda kaže i da je ovaj konobar pokušavao mesecima, spajao razne ukuse, kako bi na kraju došao do one prave kombinacije, one savršene i one koja je toliko postala popularna, da je obožavaju i van ove zemlje. Svoje umeće i kreativnost koristio je kako bi sve do svoje penzije, a to je više od 30 godina, spremao ovaj koktel u luksuznom hotelu. Ipak, postoje i legende da su drugi barmeni osmislili ovaj koktel. Postoji i jedan restoran u Portoriku, na čijem ulazu se nalazi mermerna ploča, na kojoj piše da je upravo na tom mestu nastao ovaj specifičan koktel. 

KAKO SE PRAVI KOKTEL PINA COLADA? 

Jednom barmenu je bilo potrebno nekoliko meseci da osmisli ovu savršenu kombinaciju ukusa Pina Colade, ali ukoliko vi sami poželite da ga napravite, treba da znate da je taj put do savršenstva značajno skraćen. Dakle, za vrlo kratko vreme i uz malo truda možete portorikanski duh da dovedete i u vaš dom. 

Biće vam potrebna svega 4 sastojka: 

  1. Kokosovo mleko
  2. Sok od ananasa 
  3. Beli rum 
  4. Crni rum 

Sve ove sastojke treba ubaciti u blender ili još bolje ako imate šejker, kao pravi profesionalci. Naravno, ubacite i nekoliko kockica leda, kako biste dobili tu teksturu mrvljenog leda. Ako vodite računa o ukusu, onda bi prvo trebalo da ubacite led, zatim i tamni i beli rum, sok od ananasa, a na kraju tek da dodate kokosovo mleko. Blender podesite na najjaču brzinu i izmešajte sastojke. Odaćemo vam i jednu tajnu, kako da vaš koktel bude što bolji i da što bolje izgleda. Elem, pre nego što sipate koktel iz blendera, ohladite čašu u frižideru. Zatim sipajte koktel i potrudite se da to ne bude kao još jedno piće u nizu. Dekoracija je jako važna, te iskoristite na primer ostatke ananasa, kako biste ih zakačili na čašu. Obično se u restoranima služi Pina Colada sa jednom trešnjicom, te ako je imate dodajte je, jer će to zapravo doprineti izgedu, upravo zbog toga što je višnjica jedan apsolutni kontrast beloj boji koja dominira u ovom koktelu. 

Nemojte da se iznenadite ukoliko pronađete i druge recepte za ovaj koktel. Ima ih zaista mnogo, te neki dodaju i alkohol, votku, šećer i sladoled. Tada nije reč o tradicionalnom piću Portorika, međutim, sve je dozvoljeno, ako nekome to prija. 

Pina Colada se služi u klasičnoj Cocktail čaši. Ipak, kada ste negde na plaži nemojte se iznenaditi ukoliko vam donesu Pina Coladu u izdubljenom anansu ili kokosu. Neki stručnjaci kažu da su ti kokteli najlepši. Sve je stvar užitka i hedonizma u određenom trenutku, jer piti koktel na plaži u prirodnoj ambalaži, s pogledom na plave horizonte, uz zalazak sunca i šum talasa je nestvaran i nezaboravan doživljaj. 

GDE U BEOGRADU MOŽETE PITI ODLIČNU PINA COLADU

Eksperimentisanje nije loše, jer se uvek iskazuje dodatna doza kreativnosti, ali ništa ne može zameniti spretnost i posvećenost barmena, koji uživaju u stvaranju koktela. Zato bi trebalo da se odlučite da probate i Pina Coladu, koju pripremaju vešti konobari Terminal gastro bara. Atmosferi doprinosi i sama lokacija restorana, kao i jedinstven enterijer, gde ćete se zaista osećati povlašćeno i gde će se osoblje restorana potruditi da vam svaki trenutak proveden ovde bude jedna divna uspomena. Uz pravi koktel to će ići mnogo lakše, a portorikanski ukus napravljen pod beogradskim nebom i u restoranu svetske reputacije, obeležiće vaš dan ili veče. 

ONO ŠTO SIGURNO NISTE ZNALI O KOKTELU PINA COLADA 

  • Tri barmena tvrde da su upravo oni tvorci ovog popularnog koktela, međutim to nikada nije tačno utvrđeno. Postoji i priča da je pina coladu osmislio jedan gusar, kako bi svoju posadu ojačao, podigao im moral i pomogao im da prežive velike vrućine. 
  • U Portoriku se svakog 10.jula slavi dan Pina Colade 
  • Najveća Pina Coalda, ikada napravljena, imala je čak 310 litara, a prilikom pravljenja korišćena je mešalica za cement, jer je samo tu mogla da stane ovako velika količina 
  • Nije loš ni znati da standardna Pina Colada ima 243 kalorije
  • Koktel Pina Colada inspirsao je mnoge, pa je tako nastala i pesma, sladoled Pina Colada, ali i smuti za doručak sa ukusom ovog koktela. 

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS