MAGIJA CRNOG ZRNA: PRIČA O KAFI (3)Treći deo

ŠTA UTIČE NA KVALITET I UKUS KAFE?

Sve od rasprostranjenosti biljke, hemije zemlje, klimatskih uslova, količine padavina i sunčevih zraka kao i tačne nadmorske visine na kojoj se uzgaja kafa, može uticati na njen kvalitet i ukus.

Ove osnovne varijable, kombinovane sa načinom uzgoja, branja i proizvodnje prave razliku u kafama izmedju zemalja, regiona i plantaža širom sveta.

Kombinacija različitih uticaja je toliko kompleksna, da čak i zrna kafe uzgojena u okviru iste plantaže mogu biti različitog ukusa i kvaliteta.

KAFA ŠIROM SVETA

Idealni uslovi za rast i napredak drveća kafe su u pojasu Ekvadora, poznatijem kao „Pojas zrna“. Arabica najuspešnije raste na visokim nadmorskim visinama i u bogatoj zemlji, dok jača Robusta preferira visoke temperature i uspeva i u nižim predelima.

Kafa se uzgaja u preko 50 zemalja na svetu.

SEVERNA AMERIKA I KARIBI

USA – Hawai

Iako se plantaže kafe mogu pronaći širom ovog velikog ostrva ipak je Kona kafa vrsta kafe koja je najpoznatiji proizvod Hawaja i kafa koja je najtraženija. Na ovom ostrvu, priroda je obezbedila savršene uslove za uzgoj kafe i to na padinama aktivnog vulkana Mauna Loa. Mlado drveće se sadi u crnoj, vulkanskoj zemlji. Popodnevne senke formiraju prirodnu zaštitu drveću od sunčeve svetlosti, dok im česte kiše na ostrvu obezbedjuju dovoljnu količinu vode. Kona kafa je preukusna, aromatična bogata kafa srednje jačine.

Mexico

Male meksičke farme kafe su češće od velikih plantaža, ali sa preko 100,000 farmera, Mexico se ubraja u jednu od najvećih zemalja po proizvodnji kafe na svetu. Šolja meksičke kafe nudi dubinu i oštrinu ukusa kafe.

Puerto Rico

Kafa je doneta u Puerto Rico iz Martinique 1736.godine i do kraja 19.veka, ovo ostrvo je bilo na šestom mestu po proizvodnji kafe na svetu. Medjutim, jaki uragani i konkurencija koju su predstavljale susedne zemlje primorali su ostrvo da potraži druge načine za ekonomski prosperitet. Danas se na ovom ostrvu industrija proizvodnje kafe obnavlja sa pažljivo kultivisanom kafom kvaliteta Arabica kafe koja se proizvodi po najvišim standardima.

CENTRALNA AMERIKA

Guatemala

Iako neprepoznatljiva poput svojih suseda, kafa Guatemale ističe se po svom kvalitetnom i bogatom ukusu. Kafa se ovde uzgaja u predivnoj prirodi i bogatoj vulkanskoj zemlji. Mikroklima izuzetno utiče na kvalitet i ukus kafe koja se uzgaja isključivo na preko 1370 metara. Ova kafa može biti srednjeg i jakog ukusa i ističe se ljućom aromom čokolade.

Costa Rica

Costa Rica proizvodi isključivo Arabica kafu i to mokrim putem. Sa svojom srednjom jačinom i oštrom kiselošću, često se opisuje kao kafa savršenog balansa. Ova kafa se uglavnom uzgaja na manjim farmama kafe na kojima se posebno pridaje značaj kvalitetu uzgoja i proizvodnje što je Costa Rica kafu plasiralo na jedno od vodećih mesta po kvalitetu kafe na svetu.

JUŽNA AMERIKA

Kolumbija

Kolumbija je verovatno zemlja najpoznatija po proizvodnji kafe i ujedno druga na svetu po godišnjoj proizvodnji. Hiljade malih farmi širom zemlje sa ponosom uzgajaju najkvalitetniju kafu. Toliko pažnje koja se pridaje ovoj kafi rezultirala je u njenom odličnom uksu, srednje jačine i izbalansirane kiselosti. Kolumbijski pejzaži obezbedjuju savršeno podneblje za uzgoj kafe, dok neprilagodjeni, teški tereni otežavaju njen transport. Čak i danas se transport kafe sa plantaža u Kolumbiji obavlja putem mula ili džipa. Kolumbijska kafa Supremo je kafa visokog kvaliteta, delikatne, aromatične slatkoće, dok je druga kafa koja se ovde proizvodi Excelso Grade mekša i kiselija.

Brazil

Brazil je prva zemlja na svetu po proizvodnji kafe. Plantaže kafe u Brazilu često prekrivaju čitava podneblja i na njima radi preko hiljadu ljudi. Uzgajaju se i Arabica i Robusta, dok klimatski uslovi, kvalitet zemlje i nadmorska visina odredjuju koja kafa će se više proizvesti. Šolja brazilske kafe je čista, slatka kafa, srednje jačine i srednje kiselosti.

ISTOČNA AFRIKA

Etiopija

Prema čuvenoj legendi, kafa je otkrivena upravo u Etiopiji, što i ne čudi kada uzmemo u obzir da je ova zemlja i danas prepuna drveća kafe i žbunova bobica kafe. Etiopijska kafa se uzgaja u tri regije – Sidamo, Harrar, Kaffa i uglavnom po tim regijama nosi naziv.  Ova kafa je besprekorna i jačeg je ukusa.

Kenija

Kenijska kafa je poznata i voljena širom sveta. Zrna kenijske kafe proizvode oštru, bogatu kafu jačeg ukusa. Kafa se uzgaja na manjim farmama na padinama planine Kenija. Proizvodjači kenijske kafe stavljaju akcenat na njen kvalitet.

ZAPADNA AFRIKA

Obala Slonovače

Obala Slonovače je najveći svetski proizvodjač kafe Robusta, koja je jaka, aromatična kafa sa manjim procentom kiselosti. Ovo zrno je tamnije boje i koristi se za proizvodnju espresso kafe.

ARABIJSKA PENINSULA

Jemen

U zemlji u kojoj se kafa prvi put koristila za komercijalnu upotrebu, kafa se i dalje uzgaja na starinski način. U okviru malih bašti na porodičnim farmama, uglavnom možemo videti po koje drvo kafe. Pošto je klima uglavnom suva, drveća kafe ovde ne dostižu veliku visinu i uglavnom rastu neregularnih oblika i veličina. Nedostatak vode takodje upućuje na to da se ova kafa nakon uzgoja obradjuje suvim metodom. Rezultat je kafa dubokog, bogatog i jedinstvenog ukusa.

U stara vremena kada se kafa transportovala brodovima koji su polazili iz čuvene luke Mocha na svoje destinacije širom sveta, reč Mocha je postala prepoznatljiva i postala je sinonim za arabijsku kafu.

AZIJA

Indonezija

Indonezija, jedna od najvećih zemalja na svetu sastoji se iz hiljadu ostrva. Nekolicina najvećih ostrva-Sumatra, Java i Sulawesi, poznata su širom sveta po proizvodnji kvalitetne kafe. Biljku kafe su u Indoneziju uvezli holandski kolonisti u 17.veku i nakon toga je zemlja prosperirala u ovoj oblasti i istakla se medju najboljim zemljama po proizvodnji kafe na svetu. Danas se kafa uzgaja na malim porodičnim farmama i obradjuje uglavnom suvim metodom. Indonežanska kfa je prepoznatljiva po svom dubokom, intenzivnom ukusu srednje kiselosti.

Indonezija je takodje poznata po svojoj finoj staroj kafi koju su farmeri uzgajali kako bi je prodali po jačoj ceni. Tome pogoduje indonežanska topla i vlažna klima.

Vijetnam

Kafa je stigla u Vijetnam sredinom devetnestog veka kada su francuski misionari kupili semena Arabica kafe sa Burbon ostrva i posadili ih oko Tonkina. U skorije vreme se vijetnamska industrija kafe ponovo pokreće i to ubrzano i tako vraća Vijetnam na listu uspešnih zemalja po porizvodnji kafe. Male plantaže locirane na južnoj polovini zemlje proizvode uglavnom Robusta kafu. Sa malim procentom kiselosti i srednjom jačinom, vijetnamska kafa je kafa odličnog balansa.

Ostale zemlje koje proizvode kafu su:

AngolaEkvadorLiberijaRuanda
BolivijaEl SalvadorMadagaskarSiera Leone
BurundiEtiopijaMalawiTanzania
KameronGabonNikaragvaTajland
Centralnoafrička RepublikaGanaPanamaTimor-Leste
KinaGvinejaPapua Nova GvinejaTogo
Obala SlonovačeHaitiParagvajUganda
KubaHondurasLaosVenecuela
KongoIndijaPeruZambia
Dominikanska RepublikaJamajkaFilipiniZimbabve

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS