PRIČA ZVANA MOJITOPozdravljamo se sa letom, sa senzualnim salsa ritmovima koji nam stižu sa daleke Kube, sa dugim letnjim danima i vrelim letnjim noćima. Pozdravljamo se sa letnjim mirisima, sa svežom kombinacijom ruma, mente, limete, šećera, sode i mnogo leda. Čuveni letnji koktel, koji nam donosi osveženje u dugim, vrelim, letnjim noćima, ima istoriju dugu nekoliko stotina godina. Rođen na Kubi, vremenom je postao simbol ove zemlje, Mojito.

Postoji nekoliko teorija u vezi porekla nastanka ovog koktela. Prema jednoj, Mojito koktel su osmislili marinci SAD, prema drugoj afrički robovi dok su radili na šećernim poljima kasnih 1800-ih godina. Ono što znamo sigurno jeste da je Mojito postao popularan 1930ih, u prelepom kubanskom gradu Havani. Nakon toga su ga popularizovale poznate ličnosti poput Bridžet Bardo i Ernesta Hemingveja.

HEMINGVEJEV MOJITO KOKTEL

Hemingvej je bio očaran Kubom. Dosta vremena je provodio na Kubi dok je radio kao novinar i zaljubio se u zemlju, u ljude, u kulturu, ali najviše u Mojito koktel koji ga je fascinirao svojim ukusom i mirisom strastvene Kube.

Tradicionalni kubanski bar “La Bodeguita del Medio“, u kome je osmišljen koktel Mojito i u koji je Hemingvej često svraćao i dalje je jedna od glavnih atrakcija na vreloj Kubi. Pored svoje autentične kubanske atmosfere, prelepe muzike ovaj bar odiše intrigantnom kulturom koja okružuje Mojito koktel.

AUTENTIČAN MOJITO RECEPT

Sastojci:

 • 12 listova nane
 • 15ml sveže ceđenog soka od limete
 • 2 kašičice smedjeg šećera
 • Izlomljeni led
 • 50ml Bacardi Superior ruma
 • Malo sode

Metod:

Rub čaše istrljajte listovima nane kako bi pustili ukus, zatim ih ubacite unutra. Preko njih sipajte sok od limete, dodajte šećer i izlomljeni led. Napunite čašu ledom do vrha i zatim prelijte Bacardi rumom i sodom.

Iako je Mojito koktel izuzetno jednostavan za pripremu, ipak je to koktel sa izraženom ličnošću, i za razliku od ostalih koktela, Mojito se može prilagoditi svačijem ukusu. Možete zameniti rum, džinom ili votkom, limetu možete zameniti limunom, jabukom ili jagodama.

9 OSVEŽAVAJUĆIH ČINJENICA O KOKTELU MOJITO

Uzmite čašu punu leda, pustite kubansku muziku I naučite par interesantnih činjenica o najvrelijem letnjem koktelu.

 • Mojito koktel je star preko 500 godina

Istorija ovog starog koktela je puna misterije, ali je negde sigurno da je ovaj koktel nastao u periodu oko 1500e godine, što ga čini jednim od najstarijih poznatih koktela.

 • Pirati su učestvovali u nastanku koktela Mojito

Sir Frensis Drejk je dobio titulu viteza od strane kraljice Elizabete prve nakon što je učestvovao u pobedi nad Španskom Armadom. Ali, za Špance on je bio poznat kao svirepi pirat poznat pod nadimkom El Draque. Priča se da je Mojito nastao kada se Frensis Drejk našao u Havani i da je tada koktel imao naziv El Draque i pravio se od ruma, šećera, limete i nane. Originalno, koktel je korišćen u medicinske svrhe kako bi se lečila dizenterija.

 • Poreklo imena Mojito govori posebnu priču

Mojo označava šarm talismana. Verovatno vodi poreklo iz afričkog jezika. Neki veruju da su ovo ime smislili afrički robovi na Kubi. Medjutim, većina istoričara se ne slaže sa ovom tvrdnjom.

 • Hemingvej je obožavao Mojito

Ernest Hemingvej je voleo dobro piće, a Mojito je više nego dobro. Za vreme njegovog boravka na Kubi, pisac je bio redovan gost havanskog bara “La Bodeguita del Medio“, bara u kome je prema nekim navodima nastao koktel Mojito. Nakon što ga je probao, Hemingvej mu se uvek vraćao te je tako uticao na širenje popularnosti ovog koktela.

 • James Bond (i Halle Berry) su pomogli da Mojito postane globalno popularan

Glumac Pierce Brosnan, dok glumi Bonda u filmu Die Another Day iz 2002-e godine, polako ispija svoj Mojito pričajući sa prelepom Halle Berry. Ova scena je uticala da Mojito povrati svoju popularnost i stekne svetsku slavu.

 • Mojito je izuzetno popularan u Poljskoj

Prema google trends pretragama, ljudi u Poljskoj pretražuju termin Mojito više od ostalih nacija.

 • U Britaniji je takodje popularan

2014. godine Mojito je bilo najpopularnije i najtraženije piće u Britaniji.

 • Med i djumbir čine Mojito mnogo boljim

Ukoliko biste zamenili šećer sa medom, a sodu sa djumbirom, dobili biste mnogo kompleksniji ukus.

 • Postoji dosta varijacija na Mojito koktel

Recept za koktel Mojito je podložan promenama. Možemo dodavati ili oduzimati sastojke i praviti razne varijacije na temu. Čak su popularni i brojni recepti hrane sa mojito podlogom, poput mojito kapkejka.


smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS