RESTORAN U BEOGRADU SA DOBRIM BURGERIMA


Burger – nekada tipično jelo za siromašne, danas jelo za hedoniste. Nekada jelo nastalo u Nemačkoj, popularizovano u Americi, danas globalno prihvaćeno jelo. Burger je lako pripremiti, još lakše pojesti i za burger se slobodno može reći da je centar svake zabave!

UPOZNAJTE BURGER

Hamburger ili burger je sendvič koji se sastoji od mesa, uglavnom goveđeg, koje je postavljeno u sredini zemičke. Hamburgeri se uglavnom serviraju sa sirom, zelenom salatom, paradajzom, slaninom, lukom, krastavčićima. Od začina u hamburger idu senf, majonez, kečap i specijalni sosevi prilagođeni restoranima ili lancima burgera koji ih proizvode. Hamburger natopljen sirom poznat je kao čizburger.

Termin burger je nastao u Engleskoj kao skraćenica za hamburger ili čizburger. Burgeri se prodaju u fast food lancima, popularnim dajnerima a u poslednjih par godina postoji trend serviranja dobrih burgera u restoranima u Beogradu. Restoran u Beogradu sa dobrim burgerima može biti restoran internacionalne ili nacionalne kuhinje i u zavisnosti od toga se recepti za burgere razlikuju.

ISTORIJA I POREKLO BURGERA

Sam termin hamburger vodi poreklo iz Hamburga, grada u Nemačkoj.

Postoje brojne teorije koje se tiču porekla burgera, ali i pored svih njih samo poreklo još uvek nije definisano. Postoji teorija po kojoj je prvi recept za burger nastao još 1758 godine u Hamburgu, dok po američkoj teoriji prvi burger je napravljen 1900-e godine u Americi, od strane danskog imigranta.

Burgeri su se uglavnom služili u fast food restoranima ili u lancima masovne proizvodnje gde su se držali zaleđeni. Takvi burgeri su bili tanki, drugačiji od burgera serviranih u restoranima ili pripremljenih kod kuće. U tradicionalnim američkim restoranima, burgeri se mogu servirati živi, ali se uglavnom serviraju srednje pečeni zbog sigurnosnih razloga. Fast food restorani uglavnom ne nude opcije živih ili srednje-pečenih burgera.

Živi burgeri mogu posedovati štetne bakterije koje mogu dovesti do želudačnih bolesti poput ešerihije koli, usled nedovoljnog i nepropisnog pečenja mesa.

Burgeri su idealna hrana za piknike, žurke i često se prave napolju na roštilju. Zato se i smatra da su burgeri centar svake zabave. Savet zdravstvene organizacije je da se meso u burgeru priprema na 71 stepen i kada se tako priprema, smatra se dobro pečenim.

VRSTE BURGERA

 1. Goveđi burgeri – Goveđi burger je prava verzija hamburgera. Napravljen od goveđeg mesa ima različite varijacije pa tako još postoje – Chili Burger, Klasični Burger sa sirom, The Fort Worth Burger i Diablo Burger
 2. Ćureći burgeri – Ćuretina ne mora da se služi samo kada je Dan zahvalnosti! Ćureći burgeri su odlična alternativa svima koji žele malo zdraviju verziju oriinalnog goveđeg burgera.
 3. Losos burgeri
 4. Vegetarijanski burgeri

SVE ŠTO NISTE ZNALI O BURGERIMA

 1. Najskuplji burger na svetu i prvi laboratorijski napravljen burger nastao je u Londonu. Cena ovog projekta bila je 215.000 funti
 2. Američka država Vinskonsin je 2007-e godine proglašena za dom hamburgera
 3. U proseku, amerikaci pojedu 3 burgera nedeljno. Nacionalno gledano to je 50 biliona burgera godišnje
 4. Ukoliko bi se svi burgeri koje amerikaci pojedu godišnje poredjali u ravnu liniju, ta linija bi mogla 32 puta i više da okruži zemlju
 5. Postoji vrsta burgera koji se zove Glamburger i sastoji se iz jestivog zlatnog lista, jastoga i kavijara. Takođe, jedan od najskupljih burgera ikada napravljenih jeste burger od crnih tartufa i pačijeg jajeta koji se služio u restoranu u Londonu po ceni od 1,100 do 1,700 funti
 6. Najskuplji burger na svetu koštao je 5000 dolara i težio je 352 kg. Bio je napravljen 2011-e godine u Oregonu u Americi
 7. Najveći burger na svetu težio je 900 kg i bio je napravljen 2012-e godine u Minesoti
 8. Amerikanka Sonya Thomas drži svetski rekord za pojedenih 4kg burgera za pola sata
 9. „100 dolara hamburger“ je avijacijski sleng koji označava pilota koji je spreman da poleti
 10. Kada su odbili da posluže Muhameda Alija burgerom uz reči „Ne služimo crnje“, on je na to odgovorio.. „To je u redu. Ja njih ionako ne jedem.“

RESTORAN U BEOGRADU SA DOBRIM BURGERIMA – #TERMINALPREPORUČUJE

Najkvalitetnije meso u društvu najukusnijih priloga čini nezaboravan burger koji se služi u restoranu Terminal. Restoran u Beogradu sa dobrim burgerima, u ponudi ima burger od čistog junećeg mesa, sa čedar sirom, pančetom, crvenim lukom, iceberg salatom, pomfritom i coleslaw salatom.

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS