RESTORANI OKO HRAMA SVETOG SAVE


Koja je najpoznatija i najznačajnija atrakcija u Beogradu?  Šta dominira beogradskim pejzažem?  Koje je najsvetije mesto u Beogradu?

HRAM SVETOG SAVE – JEDNA OD NAJVEĆIH PRAVOSLAVNIH CRKAVA NA SVETU

Srpski najveći pravoslavni hram, lociran je na atraktivnoj lokaciji, na vračarskom platou u Beogradu. Jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu kao i jedna od najvećih pravoslavnih građevina na svetu, Hram Svetog Save fascinira svojim nasleđem i svojom istorijom. Hram je posvećen Svetom Savi, osnivaču Srpske Pravoslavne Crkve. Hram Svetog Save izgrađen je na vračarskom platou, na mestu na kome su spaljeni ostaci Svetog Save 1595. godine. Sa te lokacije, Hram Svetog Save dominira beogradskim pejzažem i predstavlja najznačajniju građevinu u Beogradu.

Hram Svetog Save se nalazi na kraju beogradske linije Kalemegdan – Trg Republike – Terazije – Beograđanka – Hram Svetog Save. Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, sa četiri zvonika visoka 44 m. Visina vrha kupole iznosi 70 m, dok je glavni pozlaćeni krst visok još 12 m, što hramu daje ukupnu visinu od 82 m, a nadmorsku visinu od 134 m (64 m iznad nivoa reke Save). Zbog toga ova crkva zauzima istaknuto mesto na beogradskom horizontu i vidljiva je sa svih prilaza gradu.

Hram Svetog Save zauzima površinu od 3.500 kvadratnih metara u prizemlju, uz dodatnih 1.500 m² na tri galerije na prvom nivou. Postoji još i galerija od 120 m² na drugom nivou, na kome se nalazi i spoljašnji vidikovac koji se prostire oko cele kupole. Hram se u pravcu istok-zapad proteže 91 m, a u pravcu sever-jug 81 m. Kupole su ukrašene sa osamnaest pozlaćenih krstova u tri veličine, dok se u zvonicima nalazi 49 zvona iz austrijske zvonolivnice Grassmayr.

Crkva može da primi 10.000 vernika, a na zapadnu horsku galeriju može da stane 800 horista. Ispod poda hrama je izgrađena riznica i kripta svetog Save, kao i grobna crkva svetog kneza Lazara, ukupne površine oko 1.800 m².

Hram Svetog Save je obložen belim mermerom i granitom, u čemu je sudelovao i slovenački Marmor Hotavlje. Živopisanje, koje tek prestoji, biće urađeno u tehnici mozaika. Predviđeno je da se u glavnoj kupoli nalazi ogroman mozaik Hrista Pantokratora.

Izgradnja hrama je tekla veoma sporo. Hram Svetog Save je još u izgradnji, koja se finansira dobrotvornim prilozima.

Godine 1895, tri stotine godina nakon spaljivanja moštiju svetog Save, u Beogradu je osnovano Društvo za podizanje hrama Svetog Save na Vračaru, čiji je cilj bio da se na mestu spaljivanja moštiju podigne hram. Omanja crkva koja je podignuta na mestu budućeg hrama je kasnije pomerena da bi izgradnja hrama mogla da otpočne. 1905. godine se raspisuje javni konkurs za izradu projekta; svih pet prispelih radova je odbačeno kao nedovoljno dobro.

Izbijanje Prvog balkanskog rata 1912. godine, kao i Drugi balkanski i Prvi svetski rat koji su sledili, zaustavili su sve aktivnosti na izgradnji hrama. Nakon rata, 1919. godine, Društvo je ponovo ustanovljeno. Nov konkurs je raspisan 1926; ovog puta su stigla 22 projekta. Premda prva i treća nagrada nisu dodeljene, arhitektonsko rešenje arhitekte Bogdana Nestorovića, koje je osvojilo drugu nagradu, proglašeno je za najuspešnije. Odbor za izgradnju hrama je 1930. poverio izradu projekta arhitekti Nestoroviću, kao i arhitekti Aleksandru Deroku, uz saradnju inženjera Vojislava Zađine.

Četrdeset godina nakon početne zamisli, i 340 godina nakon spaljivanja moštiju svetog Save, izgradnja hrama je konačno započela 15. septembra 1935. godine, kada je patrijarh Varnava izvršio osvećenje temelja. Kada su radovi poodmakli, patrijarh Gavrilo je 10. maja 1939. godine svečano osvetio temelje, i u oltaru, uz kamen temeljac, položio povelju. Dalja izgradnja bila je prekinuta napadom Nemačke na Jugoslaviju, 6. aprila 1941. godine. Od početka građevinskih radova do nemačke okupacije, izgrađeni su temelji hrama i podignuti su zidovi visine 7 i 11 m.

Nemačka okupaciona vojska je koristila prostor unutar nedovršenog hrama Svetog Save kao parkiralište, a 1944. godine su ga za istu svrhu koristili partizani i Crvena armija. Kasnije su razna preduzeća koristila prostor kao magacin. Društvo za izgradnju hrama je prestalo da postoji.

Patrijarh German dolazi na čelo Srpske pravoslavne crkve 1958.  godine i obnavlja ideju o podizanju hrama Svetog Save. Nakon 88 ponovljenih molbi – i isto toliko odbijanja – dozvola za nastavak gradnje je dobijena u leto 1984.i od republičke i od gradske vlasti. Profesor Branko Pešić, koji je imenovan za novog arhitektu hrama Svetog Save, prepravio je prvobitni projekat da bi se bolje iskoristili novi materijali i građevinske tehnike.

Patrijarh German je 30. aprila 1985. godine, u prisustvu svih srpskih arhijereja, ponovo osvetio Hram Svetog Save, položivši povelju o nastavku radova u novim istorijskim prilikama. 12. maja 1985. patrijarh, 20 episkopa i brojno sveštenstvo su služili svečanu Liturgiju, kojoj je u unutrašnjosti zidina hrama prisustvovalo oko 12.000 vernika, dok je u porti bilo još oko 80.000 ljudi. Izgradnja je ponovo otpočela 12. avgusta 1985. Zidovi su podignuti do pune visine od 40 m. Akt o odobrenju nastavka gradnje potpisao je tadašnji predsednik predsedništva Srbije Dušan Čkrebić, koji je u znak zahvalnosti od Srpske pravoslavne crkve dobio orden Svetog Save, 2007. godine.

Najveće postignuće je bilo podizanje centralne kupole teške 4.000 tona. Ona je bila napravljena na zemlji, a zatim je, zajedno sa pokrivačem od bakarnog lima i velikim pozlaćenim krstom visokim 12 metara i teškim 4 tone, podignuta i postavljena na zidove. Podizanje, koje je trajalo 40 dana, završeno je 26. juna 1989. godine.

Gradnja eksterijera je završena 2004. godine. Postavljena su zvona i prozori, a fasada je takođe završena. Radovi na unutrašnjoj dekoraciji još uvek traju.

RESTORANI OKO HRAMA SVETOG SAVE – ATRAKTIVNOST I DUHOVNOST

Koliko je bitna lokacija pri odabiru restorana? Da li se vodite atraktivnošću lokacije restorana ili Vam je bitan isključivo gastronomski užitak?

Terminal Gastro bar je svoje mesto pronašao na najatraktivnijoj lokaciji pored najveće srpske svetinje, restoran oko Hrama Svetog Save.

Stalni gosti restorana oko Hrama Svetog Save uvek se vraćaju restoranu Terminal zato što vole spoj srpske istorije i internacionalne kuhinje. Turisti posećuju restorane oko Hrama Svetog Save zato što cene bogatu istoriju i značaj najveće pravoslavne crkve. Oni posećuju restorane oko Hrama Svetog Save zato što vole srpsku istoriju i atraktivnu lokaciju. Vole da uče o srpskoj kulturi, srpskim običajima i srpskoj istoriji, a sve to uz dobru hranu! Spoj svega toga nude restorani oko Hrama Svetog Save!

RESTORANI OKO HRAMA SVETOG SAVE – #TERMINALPREPORUČUJE

Terminal Gastro Bar je casual dining restoran internacionalne kuhinje, smešten u jednom od najlepših delova Beograda, na vračarskom platou pored Hrama Svetog Save.

Terminal Gastro Bar postoji od 2015. godine. Rangira se kao jedan od vodećih beogradskih restorana oko Hrama Svetog Save.

Terminal Vam pored profesionalne usluge nudi poseban ambijent koji se sastoji od bašte sa magičnim pogledom na Hram Svetog Save, Lounge Bara savremenog dizajna i elegantnog a la carte restorana na galeriji koji dodatno ulepšava vinski bar i otvorena kuhinja.

Uverite se zašto smo jedan od najboljih restorana oko Hrama Svetog Save!

Dobro nam došli!

Check in and enjoy #TerminalLifestyle.


smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS