RESTORANI SA NAJBOLJIM LOSOSOM U BEOGRADUStiglo je leto, a sa njim i mirisi sveže ribe i ribljih specijaliteta! Kada pomislimo na leto, na toplinu u vazduhu, na prijatan povetarac u večernjim satima, beži nam se u neki intimni kutak grada. Tada biramo restoran u kome nas čeka osveženje, intimna atmosfera i lagani specijaliteti koji leti tako prijaju!

Leti se jede riba. Leti jedemo pastrmku, lososa, hobotnicu i sočne morske plodove. Međutim, riba koja je sinonim leta, koja tako dobro ide uz osvežavajuće belo vino u letnjim noćima, je svakako prefinjeni losos!

UPOZNAJTE CRVENU RIBU

Losos ili na engleskom salmon je zajednički naziv za sve ribe iz reda Salmoniformes. Ove ribe žive u vodama severnog Atlantskog okeana kao i u vodama Pacifika i čuvene su po svojim migracijama. Naime, losos se rađa u slatkoj vodi, živi u slanoj ali se vraća u slatke vode kako bi se razmnožavao. Izgled lososa zavisi od vrste. Postoje srebrno-plavkasti lososi, postoje lososi sa crnim tačkama po telu, ali su ipak najpoznatiji crveni lososi. Većina lososa menja boju u zavisnosti od toga da li je trenutno u slanoj ili slatkoj vodi.

Mladi lososi se hrane instektima, plantktonima, dok odrasli lososi jedu i druge ribe, lignje i škampe.

Da li ste znali?

 • Nakon dugogodišnjeg života provedenog u morima, losos prelazi veliku razdaljinu kako bi se vratio kući, u istu reku u kojoj se rodio, kako bi se razmnožavao

Postoje brojne teorije o tome kako im to uspeva. Jedni tvrde da se losos služi zemljinim magnetnim poljem kako bi pronašao put do kuće, dok drugi smatraju da ga njegovo izraženo čulo mirisa vraća kući.Većina vrsti lososa, kako bi se vratili kući, potroše svu svoju energiju tako da nakon razmnožavaja umiru u mestu iz kog su potekli.

 • Losos ima izuzetno jako čulo mirisa
 • Losos menja boju

Losos može promeniti tri različite boje u toku svog života. Kada mu je vreme za razmnožavanje, njegovo telo postaje vatreno crveno a glava zelena.

 • Losos ima kulturni značaj

Losos je u pacifičkoj regiji veliki deo njihove ekonomije, kulture i religije.

 • Lososu preti istrebljenje

Populacija lososa je iz godine u godinu sve manja i manja usled klimatskih promena i sve veće zagađenosti reka, mora i okeana.

 • Losos je dobio ime po načinu na koji pliva
 • Losos je najpopularnija riba za jelo
 • Ženke lososa mogu proizvesti i do preko 5000 jaja
 • Losos se intenzivno uzgaja u mnogim farmama širom sveta kako bi se koristio za konzumaciju
 • Najpoznatije farme lososa nalaze se u Norveškoj, Škotskoj, Čileu, Kanadi i na Farskim ostrvima
 • Losos pripada zdravoj hrani zbog visoke količine proteina, omega 3 masnih kiselina i vitamina D

RESTORANI SA NAJBOLJIM LOSOSOM U BEOGRADU – KAKO SE SPREMA LOSOS

Prepun ukusa, mesan, svež i izuzetno zdrav, losos se priprema na više načina. od kuvanog, prženog, grilovanog, losos može biti sve što poželite i više od toga! Popularizovan je kroz riblje burgere, lagane obrok salate čak i kao sastojak dresinga.

 1. Prženi losos – najjednostavniji i najlakši način pripreme lososa. Nakon prženja losos formira hrskavu koricu, i začinjava se jednostavno, sa malo soli, bibera i maslnovog ulja.
 2. Losos pečen u rerni – najlakši način za pripremu lososa za više ljudi. Začinjava se sa malo soli i bibera i nema potrebe za okretanjem u rerni.
 3. Kuvani losos – za sve one koji izbegavaju dodatne masnoće prilikom pripreme već masnog lososa. Dovoljno je 3 minuta i ručak je spreman!
 4. Dimljeni losos – idealna letnja poslastica! Kombinacija masnog lososa sa mirisom dima koji se dobija grilovanjem je savršena za tople letnje večeri.
 5. Losos u pergamentu – najelegantniji način pripreme lososa je kuvanjem u pergament papiru. Najelegantniji način, zato što se tako čuvaju svi savršeni ukusi koje losos poseduje.

LOSOS I VINO

Kao generalno pravilo, bogate, mesne, masne ribe poput lososa se služe uz jača bela vina poput Chardonnay  i Pinot Noir. Međutim, u zavisnosti od načina pripreme lososa, možete uz ovu ribu konzumirati i roze ili lakša, crvena vina, sa manjim procentom tanina.

 • Uz pečeni losos sa krem sosom, sa dodacima limuna i začina, najbolje idu Chardonnay i Sauvignon Blanc.
 • Uz prženi losos sa hrskavom koricom, najbolje se slaže roze.
 • Uz dimljeni losos, koji može biti deo tost sendviča ili se služiti sa avokadom i krem sirom, najbolje idu roze vina.
 • Uz terijaki losos, pripremljen uz dozu slatkoće poput smeđeg šećera, agave sirupa ili meda, najbolje ide Pinot Noir.

RESTORANI SA NAJBOLJIM LOSOSOM U BEOGRADU – #TERMINALPREPORUČUJE

Sa ponosom možemo reći da u Beogradu služimo najbolji losos. Zašto? Zato što je kod nas losos, kao i sve drugo u meniju, uvek svež – što je najbitnija stavka za kvalitetan ukus, i pripremljen na prefinjen, elegantan, romantičan način, prosto idealan za te letnje povetarce i intimnu atmosferu u društvu voljene osobe.

U restoranu Terminal, najbolji losos se lagano peče, kako ne bi izgubio ništa od svojih fantastičnih ukusa, glazira se sosom od origana i servira sa pireom od slatkog krompira i brokolijem.

Ima li lepšeg i sočnijeg jela za vrele letnje dane koji su pred nama?


smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS