Sir - dodatak koji ulepšava jelo i trenutak


Savršenstvo ukusa se ogleda u načinu na koji se jelo spremi, kombinaciji namirnica i atmosferi u kojoj se posluži. Sir je gotovo neizostavni sastojak mnogih jela. Mnogi, čak i u našoj zemlji, većinu jela koje svakodnenvo konzumiraju, ne mogu da zamisle bez neke vrste sira. Kada kažemo da sir ulepšava određeno jelo, sasvim je jasno na šta mislimo. Međutim, kada kažemo da ulepšava trenutak, onda mislimo na nešto malo drugačije. Zamislite dobro vino, a pored čaše i drvenu dasku sa raznim vrstama sira. Osetite miris vina, dok čujete kako nož preseca komade savršeno izabranog sira, koji će se uklopiti u tu kombinaciju. Upravo o tom trenutku pričamo - o pravom hedonističkom trenutku, gde sva naša čula apsolutno uživaju. Ukoliko smo još i u dobrom društvu, nema mnogo boljih momenata u životu. Postoji mnogo razloga zašto je sir tako poseban i zašto nam se čini da bez njega ne možemo. Krenimo od početka, odnosno od onih koji su prvi konzumirali sir i tako otkrili sve njegove čari.


Istorija sira

Prvi spisi pokazuju da je sir nastao čak 5000 godina pre nove ere. Grnčarstvo, odnosno sam razvoj grnčarstva doveo je do toga da sir počne da se pravi i konzumira. To je zaista dug period konzumiranja sira u našoj istoriji, što znači da su naši preci i te kako imali razvijen osećaj za lep ukus. Na sreću, ostali su i tragovi o ovome, na osnovu kojih mi danas znamo da su i te kako bili zaljubljenici u sir. Tako su na primer Egipćani oslikavali način na koji se pravi sir. Sa druge strane Rimljani i Grci su se potrudili da nam ostave brojne recepte u vezi sa tim kako se u to vreme pripremao sir. Sve je naravno vekovima i godinama napredovalo, da bi u srednjem veku monasi bili zaduženi za pravljenje sira i upravo su oni veoma eksperimentisali. Na taj način nastale su različite vrste sira, od kojih mnoge i danas proizvodimo i volimo. Kada uzmemo u obzir sve te godine u kojima se proizvodio sir, pre svega ručno, onda možemo da kažemo da tek od skoro kreće industrijski proces pravljenja sira, jer počinje tek u 20. veku. Danas je proizvodnja u mnogome napredovala, te upravo zbog toga imamo tako slasne i raznovrsne sireve za svačiji ukus.

Šta utiče na kvalitet sira?

Nije baš tako jednostavno napraviti dobar i kvalitetan sir. Mnogo faktora utiče zapravo na kvalitet sira. Pre svega utiče vrsta mleka i kvalitet te vrste. To je najvažnije i od toga se kreće. Zatim, utiču i klimatski uslovi, kao i zemljište, zatim utiče hrana koja se daje životinjama, temeperature. To su neki spoljni i prirodni faktori. Što se tiče samih prerađivačkih faktora, može da se kaže da je vrlo važno presovanje, način sazrevanja i soljenje prilikom proizvodnje. To su tri ključne stvari koje zapravo određuju da li će sir biti na nivou ili ne.

Najpopularnije vrste sireva - #Terminalpreporučuje

Da li ste znali da prema nekim informacijama, u svetu danas postoji više od 2000 vrsta sireva. To je zapravo fascinantan podatak, ali i vrlo interesantan za sve one koji žele da probaju što više vrsta. Sada znaju da imaju mogućnost da se stalno oduševljavaju novim ukusima ili da neke ipak sledeći put zaobiđu, jer se jednoj osobi sigurno ne mogu svideti baš sve vrste. Predstavljamo vam neke od najpopularnijih vrsta, koje se nealaze i u Terminal selekciji sireva.

Gorgonzola

Gorgoznola potiče iz Italije i zaštićen je. U pitanju je punomasan sir, koji se pravi od kravljeg mleka, sa dodatkom soli i gljivica. Kora gorgonzole je crvenkasta, a sama unutrašjost sira je bela sa sivim flekama, koje se stvaraju od buđi. Miris je jak, ali ukus je slatkast i aromatičan. Ovde treba biti oprezan, jer je tanka granica između svežeg i pokvarenog. Dakle, ako primetite da ima gorak ili neprijatno kiseo ukus, ne bi trebalo više da ga jedete.

Najbolje bi bilo da ga jedete u kombinaciji sa belim hlebom i crnim maslinama, a možete dodati i italijanski kupus, kako biste imali obrok kao pravi Italijani. Gorgonzola ima široku upotrebu, te može biti dodatak nekim čorbicama, sosevima, testenini, povrću i slično.

Brie sir

Ukoliko do sada niste probali ovu vrstu sira, obavezno sebi postavite zadatak da ga probate, jer je ova vrsta zaista posebna. Elem, reč je o najpoznatijem siru u Francuskoj, ali i veoma popularnom svetskom siru. Karakteriše ga kora, koja je bele boje i koja je glatka i jestiva i unutrašnjost koja je prilično mekana i kremasta. Čine ga blage note amonijaka na sam miris, dok ukus karakterišu arome voća i lešnika. Pravi se uglavnom od punog ili pasterizovanog mleka, a zatim se smesa pakuje u kalupe, gde se puni i do nekoliko slojeva, koji stoje oko 18 sati. Kada se završi taj proces, onda se dodaje penicililium candidum, i upravo zbog toga se stvara kora, zbog koje je ovaj sir tvrd spolja, a mekan iznutra.

Legenda kaže da je ovo sir plemića. Naime, navodi se da je ovaj sir prvi put probao Karlo Veliki i da ga je izuzetno zavoleo, dok ga je Luj 16 poželeo pred smrt. Tek posle Bečkog kongresa dobija dva izuzetno lepa epiteta - kralj sireva i sir kraljeva.

Parmezan

Parmezan potiče iz Italije, a pravi se od kravljeg mleka. Sveže mleko se pomeša sa obranim, zatim se sipa u posude i doda im se surutka, a onda slede razni procesi i promene temperature i kada tako odleži minimum godinu dana možemo da kažemo da nastaje parmezan. Da bi parmezan bio što bolji, mleko treba da bude od krava koje se hrane isključivo senom.

Kozji sir

Kozji sir je jedan od prvih sireva koji se proizvodi, a čak su ga proizvodili i Stari Grci i Rimljani. Kozji sir je specifičniji, jer sadrži mnogo manje masnoće, te je potrebno mnogo više mleka da bi se napravio kilogram sira, nego što je to slučaj sa kravljim mlekom. Kozji sir je mekan i mnogi smatraju da ima jak i specifičan miris. Kada se govori o kozijem siru, obično se spominju i njegova lekovita dejstva. Tako su na primer određena istraživanja pokazala da se kozji sir lakše vari, da je bogat vlaknima i da zato utiče na brži rad našeg metabolizma. Sadrži i proteine i kalcijum, kao i minerale, magnezijum i fosfor. Može da pomogne kada se javi visok krvni pritisak i problemi sa jetrom.

Mocarela

Mocarela je takođe vrsta italijanskog sira. Mocarela je veoma popularna vrsta, a u Italiji je poznata kao "kraljica". Za proizvodnju se koristi kravlje ili bivolje mleko. Mocarela je takođe zdrava vrsta sira, koja sadrži brojne hranljive sastojke. Pomaže kod povišenog šećera u krvi, zato se savetuje da ga koriste dijabetičari, ali i trudnice. Ipak, oni koji imaju srčane probleme ne bi trebalo da ga konzumiraju. Ova vrsta jeste zdrava, ali kalorična, te se savetuje konzumiranje u umerenim količinama.

Zanimljivosti o sirevima

O siru možemo da govorimo danima, a da nam ne dosadi. Možemo i da ga jedemo danima i opet će nam neće dosaditi i faliće nam, kada ga negde ne bude bilo. Sve je tako zaniljivo u vezi sa sirom, od načina pripreme, do ukusa i samog serviranja i kombinovanja sa drugim namirnicama. Donosimo vam samo nekoliko zanimljivosti o sirevima:

  • Francuzi jedu oko 25 kilograma sira godišnje, dok prema nekim informacijama Srbi pojedu samo 2 kilograma godišnje. Ipak Grci vode u ovoj igri, jer jedan Grk pojede preko 27 kilograma sira godišnje.
  • Najviše vrsta sireva, otprilike oko 400 potiče upravo iz Francuske.
  • Za 1 kilogram tvrdog sira potrebno je mnogo mleka, tačnije 10 litara mleka.
  • Najskuplji sir je upravo iz Srbije. U pitanju je dimljeni sir od magarećeg mleka. Kilogram ovog sira košta oko 1000 evra.

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS