TRES LECHES - UKUS LATINSKE AMERIKE I DETINJSTVA


Kombinacija mekog, sočnog testa pomešana sa mlekom neodoljivo podseća na tradicionalni koh, te nas na trenutak zaista može vratiti u detinjstvo, u ono vreme kada se znalo da posle nedeljnog ručka na red dolazi nešto što se dugo čekalo. Neke tradicije i slatke običaje ne treba menjati, te se posle ručka valja zasladiti onako kako vam prija. 

A šta više prija od lagane mekane poslastice sa mlekom, prelivene karamelom? Govorimo o kolaču koji se u poslednje vreme zbog svoje jednostavnosti i neodoljivog ukusa izdvojio kao broj jedan. Govorimo o kolaču kojeg sve više restorana želi u svojoj ponudi. Govorimo o kolaču koji se traži u ugostiteljskim objektima i kolaču koji polako postaje poslastica modernog doba, iako je nastao jako davno. Govorimo o kolaču pod nazivom Tres Leches ili na srpskom Trileće, koji nam dolazi čak iz Latinske Amerike. 

KAKO I GDE JE NASTAO TRES LECHES? 

Zemlja porekla ove poslastice je Meksiko. Iako nastao na ovim prostorima, ovaj slatkiš i te kako je kombinacija različitih tradicija. Naime, stanovnicima Meksika drugi kolači poslužili su kao inspiracija da osmisle i naprave kolač, koji će i vekovima kasnije biti toliko popularan. Ukus koji obožavaju milioni nije lako osmisliti, međutim, kada osluškujete potrebe i želje ljudi, kao i njihove ukuse, onda je mnogo lakše. 

Elem, u 19. veku u Meksiku su se pojavila dva originalna recepta iz Evrope, koje su Meksikanci obožavali da prave. Radi se o kolačima, koji su napravljeni od testa, koje je natopljeno vinom ili nekim alkoholom i prekriveno kremom od pavlake. Tačnije, pravili su italijanski tiramisu i englesi trajfl. Engleski trajfl je inače kolač koji je natopljen vinom, obogaćen raznim voćem, pre svega jagodama i naravno prekriven kremom od pavlake. Možda se recept trileća, kakvog danas znamo ne bi tako brzo proširio, da nije bilo jedne fabrike, koja verovatno nije ni slutila šta će napraviti svojim potezom. 

Elem, kompanija Nestle je tokom Drugog svetskog rata otvorila svoje fabrike u Meksiku i iskoristila jednu opciju, koju danas i mnoge druge kompanije koriste - na ambalaži proizvoda napisala recept za trileće. Tačnije, na svim pakovanjima mleka, raznih vrsta mleka, nalazio se recept za ovu poslasticu. I vrlo brzo, skoro svako domaćinstvo imalo je recept u svojoj kući. 

KAKO JE DOBIO NAZIV? 

Tres leches u prevodu znači tri mleka. Dakle, ovaj kolač se pravi od tri različita oblika mleka. Tako je ukoliko sledimo tradicionalni recept tres leches napravljen od isparnog mleka, tačnije nezaslađenog kondenzovanog mleka, zatim od kondenzovanog slatkog mleka i običnog mleka. Ipak postoje i razne druge varijacije, te se u različitim delovima sveta sasvim drugačije pravi.

BALKANSKI TRES LECHES 

U Turskoj i Albaniji ovaj kolač je veoma popularan, a ljudi na Balkanu obično prelivaju ovaj kolač sa tri različite vrste mleka. Tačnije, oni koriste kozje, kravlje i bivolje mleko kako bi ovu poslasticu učinili specifičnom. Negde kod nas se ovaj kolač i ne preliva karamelom, već se koristi slatka pavlaka kao završni sloj. 

KAKO SE PRAVI TRILEĆE ILI TRES LECHES? 

Kolač jeste  jednostavan na prvi pogled i sama tekstura i ukus ne ostavljaju težak osećaj. Upravo je u tome poenta kada želimo da se zasladimo posle dobrog ručka - da ne preteramo. Ipak, nije baš tako jednostavno napraviti ovaj kolač, ali ukoliko imate jaku želju, recept je sledeći: 

Za testo će vam biti potrebna jaja, šećer, obično mleko, ekstrakt vanile, brašno, prašak za pecivo, malo soli i ulja. Pre svega treba da umutite pet belanca, sve dok ne dobijete čvrstu masu, a u drugoj činiji umutite pet žumanca sa oko 160 grama šećera. Žumancima dodajte oko 60 mililitara mleka i ekstrakt od vanile (1 kašika). Zatim, dodajte 120 grama brašna, jedan prašak za pecivo i malo soli. Onda tu smesu sa zumancima dodajte u prethodno izmećena belanca i sjedinite tu masu. Ubacite u pleh i pecite na 180 stepeni, oko pola sata. Naravno proveravajte redovno da vam kolač slučajno ne zagori. 

Za sam preliv, koji je toliko poseban biće vam potrebno naravno nezaslađeno kondenzovano mleko, zaslađeno kondenzovano mleko, obično mleko i karamel preliv. Preliv je jednostavan, samo treba da pomešate oko 400 mililitara nezaslađenog kondezovanog mleka, zatim za 50 grama manje zaslađenog kondenzovanog mleka (350gr) i oko 100 mililitara običnog mleka. 

Kada se kolač ohladi izbušite ga viljuškom, a zatim prelijte sa ove tri vrste mleka. Kada kolač upije mleko, prelijte ga i karamel prelivom. Kako bi kolač bio što lepši dobro ga ohladite. 

GDE JE OVAJ KOLAČ NAJPOPULARNIJI? 

Naravno, svoju popularnost Trech Leches stekao je u Meksiku. Kasnije se proširio, te su ga obožavali i u Argentini, Čileu, Kolumbiji, Venecuelni, a kasnije i na Karibima, Kanarskim ostrvima, ali i u Turskoj i generalno na čitavom Balkanu. Ko god na Balkanu proba ovu poslasticu, reći će vam da ga neodoljivo podseća na jednostavan kolač, kojeg mi na ovim prostorima zovemo koh. 

ZANIMLJIVOSTI

  • Trech Leches je kolač ili torta za posebne prilike. Tačnije, u Meksiku, gde je i nastao, ovaj kolač se posluživao u posebnim prilikama - na rođendanima, venčanjima, pa čak i kada neko diplomira. Vi danas ovaj kolač, originalne recepture, možete jesti i na našim prostorima i to kada slavite neke vaše male uspehe. 
  • Iako se sa velikom sigurnošću može reći da je ovaj kolač nastao u Meksiku, postoje i verovanja da je nastao u Nikaragvi, zemlji koja se nalazi u Centralnoj Americi. 
  • Tres leches je postao popularan onog trenutka kada je kondenzovano mleko stiglo u Teksas. Dakle, sve zasluge se mogu pripisati kondenzovanom mleku, koje je proizvodi Nestle i koje se vrlo brzo svidelo svima, a na čijoj ambalaži se nalazio recept za ovaj fenomenalan kolač. 
  • Jedno parče ovog kolača sadrži 295 kalorija. 

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2024 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS